Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan müfettiş raporunda, yeni doğan bebeklerin ölümü ya da ölmek üzere olan bebeklerin ailelerinden daha fazla para almak için zorla “yaşatan” çetenin iddianamesi hazırlandı. Raporda, bebeğin yeterli beslenmediği için öldüğü ve kalbi duran bir bebek için hemşirenin telefonla arayıp çağırdığı doktorun, “canlandırmaya gerek yok” dediği anlatıldı. Bebek için “Pasif ötenazi uygulanmış” yorumu yapıldı.
Yenidoğan çetesi üyelerinden korkunç itiraflar! ‘Bebek morarmaya başladı’
Yeni doğan bebekleri anlaşmalı hastanelere sevk ederek haksız kazanç sağlayan ve ihmali davranışlarda bulunarak ölmelerine neden olan çete hakkında iddianame hazırlandı. Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede 10 bebek maktul olarak yer aldı. 47 şüpheli hakkında hazırlanan iddianamede 5 kişi ise müşteki olarak yer aldı.
YETERSİZ MALZEMEDEN GEÇ MÜDAHALE EDİLDİ
Soruşturma aşamasında Sağlık Bakanlığı müfettişleri tarafından hazırlanan “Uzman Görüşü” raporu da iddianamede yer aldı. Raporda Ayaz K. isimli bebeğin 26 Kasım 2023 tarihinde bir devlet hastanesinde doğduğu, ilk aşamada sağlıklı olan bebekte kalp yetmezliği geliştiği için özel bir hastaneye sevk edildiği anlatıldı. Bebeğin sevk edildiği özel hastanenin yoğun bakımının da yetersiz olduğu belirtilen raporda, “Genel durumu ve solunum sıkıntısı artarak devam eden bebeğe ellerinde devre olmadığı için entübasyon gecikmeli olarak yapılıyor” denildi.
“HASTANEDE OLMAYAN DOKTOR TEŞHİS EDEMEDİĞİ İÇİN BEBEK EX OLDU”
Bebeğe sadece şüpheli hemşire Çağla Durmuş’un müdahale ettiği anlatılan raporda, “O sırada hastanede olması gereken doktor Dursun Eryılmaz hastanede yok. Hasta 24’üncü saatinde ex oluyor. Hasta devre yokluğu ile geç entübe edildiği için değil metabolik hastalığının erken teşhis ve tedavi edilememesinden dolayı kaybedilmiştir. Sadece öldükten sonra amonyak düzeyi çalışılmıştır” ifadeleri yer aldı.
“HASTANE YÖNETİCİLERİ DE SORUMLU”
Raporda ayrıca hasta yönetimini doktor yerine hemşireye bıraktığı ve solunum cihazını temin etmediği için özel hastanenin yöneticilerinin de bebeğin ölümünden sorumlu oldukları belirtildi. Bebeğin doğduğu devlet hastanesinin de değerlendirilmesi gerektiği belirtilen raporda, “Tanı ve tedavi imkanı olabilecek bir hastayı sevk edenlerin tekrar değerlendirilmesi gerektiği kanaatindeyiz” ifadeleri yer aldı.
“BEBEK ÖLÜRKEN YOĞUN BAKIMDA HEMŞİRE BİLE YOKMUŞ
Erken doğan bebek Kaya olarak raporda yer alan bebeğin ise öldüğü gece hastanede yeni doğan hemşiresi bile olmadığı sadece bir hemşire yardımcısının oluğu belirtildi. Bebeğin 500 gram ve 27 haftalık doğduğu anlatılan raporda, “İleri derecede prematüre bebekler 3. Düzey yoğun bakımlarında yeni doğan hekimi tarafından takip edilmelidir. Hastane denetiminde yeni doğan yoğun bakım servisinin 3. Düzey olmadığı, hastanın 3 günlük izlenimin ve eksitus sürecindeki takip ve tedavisinin hemşireler tarafından yapıldığı saptanmıştır” denildi.
“YETERLİ ŞEKİLDE BESLENMEDİĞİ İÇİN ÖLDÜ”
Doğumundan 4 gün sonra hayatını kaybeden Havvanur bebeğin ise ölüm raporunun bilerek yanlış yazıldığı tespit edildi. Doktor İlker Gönen’in olayı örtbas etmek için ex saatinin değiştirildiği ve ölüm sebebinin de yanlış yazıldığı anlatılan raporda, “Ex olduğunda 200 gram olan bebek kısa bağırsak olduğu için değil, beslenmesinde yeterli enerji, protein, fosfor desteği alamadığı için malnütrisyona girdiği tespit edilmiştir” denildi.
“HASTAYA PASİF ÖTENAZİ UYGULANMIŞ”
Kerem bebeğin ise yoğun bakımda olduğu sırada kalbi durduğu, uygun şekil ve sürede canlandırma yapılmadığı anlatılan raporda, “Hemşirenin telefonda konuştuğu doktor İlker (Hastane dışında) hastaya canlandırma uygulamasına gerek olmadığı, hasta dosyasına 20 dakika canlandırma uygulanmış gibi göstermesinin yeterli olacağı ifade etmiş. Sahte dosya düzenlenmesini istemiş. Hastaya pasif ötenazi uygulanmış” denildi.
“BEBEKLERİN HAYAT HAKLARI ELİNDEN ALINDI”
Raporun genel kanaat kısmında ise, “Teorikte çocuk hekiminin, pratikte ise hemşirenin izlemine bırakılan yüzde 90 yeni doğan bebeğin hayat hakları ellerinden alınmıştır. Değişiklik yapılmadan bu olayların tekrar ve tekrar yaşanacağı kanaatindeyiz” denildi.
Sağlık Bakanlığı’ndan Açıklama: Hukuki Yaptırım Süreçleri Devreye Alındı
Sağlık Bakanlığı’ndan ‘Yenidoğan çetesi’yle ilgili yapılan açıklamada, “Sağlık Bakanlığımız tarafından söz konusu hastanelerin faaliyetleri hakkında başlatılan inceleme sonucu hukuki yaptırım süreçleri devreye alınmıştır.” denildi.
2 Hastanenin Faaliyetleri Askıya Alındı
İstanbul’da, 112 Acil Çağrı Merkezi’nde çalışan kişilerle ortak hareket ederek, bebek acil hastalarını önceden anlaştıkları özel hastanelerin yenidoğan ünitelerine sevk edip ölümlerine neden olan ve haksız kazanç elde eden çeteye ilişkin iddianamede yer alan 2 hastanenin faaliyetleri askıya alındı.
Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığınca 22’si tutuklu 47 şüphelinin yer aldığı “Yenidoğan çetesi” hakkındaki iddianamede, “malen sorumlu” sıfatıyla yer alan 19 özel hastaneden ikisinin faaliyetlerinin askıya alındığı ortaya çıktı.
22 Kişi Tutuklandı
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç sosyal medya hesabından soruşturmaya dair açıklamalarda bulundu. Bakan Tunç şu ifadeleri kullandı:
İstanbul’da bazı özel hastanelerin yeni doğan bakım ünitelerinin kiralanarak insani ve uygun olmayan koşullar nedeniyle bebek ölümlerinin meydana geldiğine yönelik CİMER’e yapılan başvurular ve İstanbul İl Sağlık Müdürlüğünün ihbarı üzerine Büyükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığınca 21.05.2023 tarihinde soruşturma başlatılmış, bu kapsamda bugüne kadar gözaltına alınan 47 şüpheliden 22’si tutuklanmıştır.
47 şüpheli hakkında 16.10.2024 tarihinde iddianame hazırlanmış ve 22’si tutuklu bulunan bu şüphelilerle ilgili yargılama süreci devam etmektedir.
Diğer yandan Büyükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığında görevli Cumhuriyet Savcısının tehdit edilmesi hakkında Büyükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatılmış, gözaltına alınan 8 şüphelinin 5’i tutuklanmış ve 3’ü hakkında adli kontrol kararı verilmiştir.
Bu soruşturma da çok yönlü ve titizlikle devam etmektedir
Son dakika: Yenidoğan çetesi soruşturması! Bakan Memişoğlu’ndan açıklama geldi