5 Eylül 2023 tarihinde Demirköy ilçesi İğneada beldesinde meydana gelen sel felaketinde, ‘Longoz Ormanları’ndaki Sisli Vadi’de bulunan turistik bungalov evlerde tatil yapan 5 kişi, sel sularıyla hayatını kaybetti. Dr. Selman Bağışlar, eşi Mihriban Bağışlar, Suna Duman, emekli öğretmen Raile Şimşek ve eşi Ahmet Baki Şimşek selde yaşamını yitirdi. Olayın ardından yapılan soruşturmada, ‘Sisli Vadi’ adıyla bilinen alandaki 18 bungalov evin ruhsata aykırı olarak inşa edildiği ortaya çıktı. Özel İdare tarafından mühürlenen işletme için yıkım kararı alındı, ancak karara rağmen yapıların yıkılmadığı belirlendi.

Kırklareli Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü soruşturma sonucunda, firma sahibi Bülent Bayrak hakkında ‘Taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olma’ suçundan gözaltı kararı çıkarıldı. Bayrak, firmanın yöneticileri Sevcan Ulutürk ve Cenan Aydın ile birlikte tutuklandı, ancak daha sonra Ulutürk ve Aydın tahliye edildi.

İddianame hazırlanarak Kırklareli 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’ne sunuldu. İddianamede, tutuklu sanıklar hakkında ‘Bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümü ve yaralanmaya sebep olma’ suçundan 3 yıldan 22 yıl 6 ay hapis cezası istendi.

Yapılan keşif sonucunda hazırlanan bilirkişi raporunda, olayın meteorolojik değerlendirmesi yapıldı. Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün uyarısına rağmen yaşanan sel felaketinde, taşkının dere yatağında başladığı ve kısa sürede pik debiye ulaştığı belirtildi.

Raporda, yapıların inşaat aşamasında mühendislik hizmeti alınmadığı ve ruhsatsız olarak yapıldığı tespit edildi. Yapıların sel sularıyla taşınması sonucu can kayıplarının yaşandığı belirtildi.

Mahkemede yapılan duruşmada, sanıkların yanı sıra DSİ ve Özel İdare’nin de asli kusurlu olduğu belirtildi. Özel İdare’nin kaçak yapıları tespit edip yıkım kararını uygulamadığı, DSİ’nin ise yapılaşmaya uygun görüş verdiği ancak sel riskini dikkate almadığı ifade edildi.

Yapılan tespitler sonucunda, sel felaketinde hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı dilerken, benzer olayların yaşanmaması için gerekli tedbirlerin alınması gerektiği vurgulandı.

Paylaş:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir