Türkiye ve Doğu Akdeniz’deki 11-14 Haziran’daki sıcak hava dalgası, geçmişe göre 1.5 derece daha yüksekti. Fransa merkezli Climameter’in çalışmasına göre, 1991-2020 yıllarıyla kıyaslandığında, en yüksek sıcaklık anomalileri Türkiye ve Yunanistan’da görüldü. İstanbul’un da eskiye göre 0,3-0,8 derece daha sıcak olduğu belirtiliyor.

Rapora göre, Haziran 2024’teki sıcak hava dalgası insan kaynaklı iklim değişiminden kaynaklandı. Karadeniz’in rüzgarı yavaşlarken Orta Akdeniz’de daha fazla rüzgar gözlenmeye başlandı.

İstanbul’da ortalama sıcaklığın 1 derecenin üzerinde arttığı belirtilirken, gökdelenlerin, aşırı şehirleşme ve betonlaşmanın sıcaklığı artırdığı vurgulanıyor. Gökdelenlerin olduğu bölgelerde sıcaklık farkının daha yüksek olduğu ifade ediliyor. Gökdelenler, bina ve asfaltların güneş radyasyonunu emerek havayı daha fazla ısıttığı için sıcaklık daha yükseliyor. Öte yandan, Mecidiyeköy, Levent ve Maslak gibi semtlerdeki gökdelenlerin, rüzgarın şehir içine girmesini engelleyerek sıcaklığı daha da artırdığı belirtiliyor.

Karadeniz üzerinden gelen kuzeydoğulu rüzgarların nem getirdiği ve yaz aylarında nemin yüksek olmasının nedeninin bu rüzgarlar olduğu ifade ediliyor. Bu rüzgar tipine “etezyen rüzgar rejimi” deniyor ve sonbahara kadar devam ederek nemi artırıyor.

Hiper yorgunluk sendromuyla ilgili uzmanlar, stres, yoğun iş temposu, zor hayat şartları ve sosyal medyanın bu sendromu ortaya çıkarabileceğini belirtiyorlar. Kendinizi yorgun, bitkin, sinirli veya motivasyon kaybı yaşadığınızı hissediyorsanız bu belirtilere dikkat etmeniz önemli.

Paylaş:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir