Türkiye’nin Somali’deki Etkisi ve Enerji İş Birliği

Somali ile Türkiye Arasındaki İlişkiler

Türkiye, Basra Körfezi’nde kara, deniz ve hava üsleri kurmanın yanı sıra Afrika Boynuzu’nda da etki alanını genişletiyor. Somali’nin deniz yetki alanları, Türk Donanması tarafından korunacak ve Oruç Reis Sismik Araştırma Gemisi, Somali’nin deniz yetki alanlarında petrol ve doğal gaz arama çalışmaları yapacak.

Askeri İş Birliği ve Eğitim

19 Ağustos 2011’de Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Somali’yi ziyaretiyle başlayan ilişkiler, ivme kazanarak gelişti. TURKSOM Askerî Eğitim Üssü’nün açılmasının ardından Somali Türk Görev Kuvveti, Somali vatandaşı subay ve astsubay adaylarına eğitim veriyor.

Savunma ve Ekonomik İş Birliği

Millî Savunma Bakanı Yaşar Güler ile Somali Savunma Bakanı arasında Savunma ve Ekonomik İş birliği Çerçeve Anlaşması imzalandı. Türkiye, terörle mücadelede olduğu gibi deniz güvenliği alanında da Somali’ye destek verecek.

Enerji İş Birliği

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı ile Somali Petrol Otoritesi arasında Hidrokarbon Arama ve Üretim Anlaşması imzalandı. Türkiye, Somali’nin deniz yetki alanlarında petrol ve doğal gaz arayacak ve bu kaynakların üretimini gerçekleştirecek.

Rezerv Potansiyeli ve Gelecek Beklentileri

Uluslararası Ticaret Ajansı’na göre Somali, dünyadaki en büyük 10. petrol rezervine sahip. Türkiye’nin Somali’deki arama çalışmalarından elde edilen gelirin %30’u Türkiye’ye, %70’i ise Somali’ye kalacak. Somali’nin ekonomik sorunların yanı sıra istikrarsızlıklarına çözüm olması bekleniyor.

Uluslararası Medyanın Yansıması

Fransa’nın Le Monde gazetesi, Türkiye’nin Somali’deki hamlelerini geniş şekilde ele alarak, Türkiye’nin Afrika’daki etkisini ve petrol arama çalışmalarını detaylarıyla aktardı. Gazete, Türkiye’nin Somali’deki insani yardım, askeri iş birliği ve enerji projeleriyle bölgede etkisini artırdığını vurguladı.

Paylaş:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir