Masal Gelgel, Van’da ev hanımı bir anne ve inşaat işçisi bir babanın ikinci çocuğu olarak dünyaya geldi. Masal, doğduğu günden beri yaşam mücadelesi veriyor ve İstanbul’a 11 günlükken nakledildi. Şu anda 5 aylık olan minik Masal, Kalp Nakli ihtiyacı olan bir bebek. Acil kalp bulunmazsa kısa zamanda hayatını kaybedebilir. Solunum destek cihazına bağlı yaşayan ve damardan beslenen Masal’ın sağlık sorunları da bitmiyor.

Kalp Nakli Bekleyen Masal’ın Durumu

Kartal Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Kardiyolojisi Uzmanı Prof. Dr. Ayşe İnci Yıldırım, Masal’ın durumunu şu şekilde açıklıyor: “Çocuk yoğun bakım ünitemize 11 günlük, kalp nakli ihtiyacı olan bebek aldık. 11 günlükken aldığımız bebek şimdi 5 aylık oldu. Organ için sağlık bakanlığına bildirimler yapıldı ancak organ çıkmadığı için nakil gerçekleştirilmedi. 5 aydır yoğun bakımda takip edilen bebeğimiz solunum destek cihazına ve damardan verilen tedavilere bağlı olarak yaşamını sürdürmektedir. Kalbi az çalışan bebek çeşitli enfeksiyonlar, ritim sorunları, beyne pıhtı atması, diğer organların zarar görmesi, solunum sorunları ve yatağa bağlı olduğu için kas erimesi gibi çeşitli sorunlarla karşı karşıyadır. Ölüm riski yüksek olan bebeğe bir an önce kalp çıması ve naklin gerçekleştirilmesine ihtiyaç vardır.”

Kalp Nakli Bekleyen Çocukların Durumu

Kalp nakli son dönem kalp yetersizliğinin tedavisinde son durak oluyor. Prof. Dr. Ayşe İnci Yıldırım, son 10 yılda 100 hastaya kalp yetersizliği nedeni ile kalp nakli yapılması kararı alındığını belirtiyor. Ancak en küçük kalp nakli yapılan hastanın 8 yaşında olduğunu ve organ bulunamadığı için birçok çocuğun hayatını kaybettiğini ifade ediyor.

Kalp Nakli Yapılan Ülkeler

Türkiye’de yapılan kalp nakli sayısı diğer ülkeler ile karşılaştırıldığında oldukça düşük kalıyor. Organ bulunamadığı için yenidoğan bebeklere, süt ve okul öncesi dönemdeki çocuklara kalp nakli yapılamıyor. İngiltere’de yılda yaklaşık 40 çocuk hastaya kalp nakli yapılabiliyor. Amerika ve Avrupa’da da kalp nakli yapılan çocuk sayısının Türkiye’ye göre daha yüksek olduğu belirtiliyor. Almanya’da ise doğuştan kalp hastalığı olan yenidoğan bebeklere kalp nakli yapılması, zor ameliyatların yerine tercih ediliyor ve her geçen gün kalp nakli yapılan bebek sayısı artıyor.

Organ bağışının önemi bir kez daha vurgulanırken, Masal gibi bebeklerin ve çocukların acil kalp nakline ihtiyaçları olduğu belirtiliyor. Kalp nakli bekleyen çocukların yaşam mücadelesine dikkat çekilerek, organ bağışının hayati önemine değiniliyor.

Paylaş:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir