Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Birleşmiş Milletler (BM) 79. Genel Kurulu kapsamında, Brezilya Dönem Başkanlığı tarafından BM Genel Merkezi’nde gerçekleştirilen G20 Dışişleri Bakanları 2. Toplantısı’na katıldı. Fidan, bu toplantıda sürekli dönüşüm, derin jeopolitik ayrılıklar ve kalkınma alanında artan eşitsizlikler döneminde uluslararası kurumların reformu ve yeniden canlandırılmasının hayati önem taşıdığını vurguladı.

Kanlı çatışmaların ve uluslararası insancıl hukukun aleni ihlallerinin ortasında, “Geleceğin Zirvesi’ni” düzenleme konusunda anlamlı bir adım attıklarını belirten Fidan, “Gelecek Paktı, küresel kurumların reformu çabalarımızda bize rehberlik edecektir.” dedi. Ayrıca, bugün “Küresel Yönetişim Reformu Eylem Çağrısı’nı” onaylayarak G20 bakanları olarak bu çabaya olan bağlılıklarını bir kez daha vurguladı.

Fidan, Gazze’deki kabul edilemez durum ve Lübnan’a sıçrayan çatışmalar hakkında endişelerini dile getirdi. Filistinli kardeşlerin açlık ve katliama mahkum edilmemesi gerektiğini vurgulayarak daha geniş bir çatışma riskiyle karşı karşıya olunduğunu belirtti.

Ayrıca, uluslararası kurumların reformu, özellikle Güvenlik Konseyi’nin demokratikleştirilmesi konusunda çağrıda bulundu. Daha demokratik, hesap verebilir, şeffaf ve etkili bir Güvenlik Konseyi’nin oluşması gerektiğini ifade etti.

Fidan, küresel yönetişim reformunun sadece BM ile sınırlı kalmaması gerektiğini belirterek uluslararası finansal mimari ve çok taraflı ticaret sisteminin de reforma tabi tutulması gerektiğini söyledi. Bu reformların Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’ne ulaşmayı hızlandıracağını da ekledi.

Son olarak, Türkiye’nin G20 dönem başkanlığı sırasında yaptığı reformların küresel ekonomi üzerindeki etkisine değindi ve Türkiye’nin bu doğrultudaki katkılarını sürdüreceğini belirtti.

Paylaş:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir