Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu çerçevesinde düzenlenen “Geleceğin Zirvesi”nde yaptığı konuşmada, BM’nin artan tehditlere karşı liderlik gösteremediğini ve küresel sorunlara ortak çözüm için etkili bir yapıya ihtiyaç olduğunu belirtti.

Fidan’a göre uluslararası toplum ve BM, tarihi bir sınavdan geçiyor. Krizler ve ihtilaflara çözüm bulma kabiliyeti azalırken, küresel eşitsizlik ve adaletsizliğin artması İslamofobi ve yabancı düşmanlığı gibi tehlikeli akımların güçlenmesine zemin hazırlıyor.

Dışişleri Bakanı Fidan, BM’de kapsamlı bir reforma ihtiyaç olduğunu vurgulayarak, karar alma mekanizmalarının daha demokratik hale getirilmesi gerektiğini ve kutuplaşmayı engelleyecek araçların geliştirilmesi gerektiğini söyledi. Ayrıca uluslararası barış ve güvenliğin sınırlı sayıda ülkeden oluşan ‘imtiyazlı bir gruba’ bırakılamayacağının altını çizdi.

Fidan, uluslararası finansal mimaride de reform yapılması gerektiğine işaret ederek, sürdürülebilir kalkınma hedeflerinin gerçekleştirilebilmesi için bu adımın önemli olduğunu belirtti. Türkiye’nin bu hedeflere ulaşılması için çaba sarf edeceğini vurguladı.

Ayrıca Fidan, yeni teknolojilere ve yapay zekaya adapte olmak için yeni yollar keşfetmeye devam ettiklerini ve “Dijital Sözleşme”yi memnuniyetle karşıladıklarını ifade etti. Türkiye’nin ev sahipliğini yaptığı BM Teknoloji Bankası’na uluslararası toplumun desteğini artırmasını beklediğini de dile getirdi.

Son olarak, Fidan, “Geleceğin Paktı”nın ortak dünya vizyonu için yükümlülükleri şekillendireceğini belirterek, bugünkü zirvenin çok taraflı sistemi yeniden inşa etme kararlılığını teyit edeceğini söyledi.

Paylaş:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir