Fatma Seher Hanım: Kurtuluş Savaşı’nın Kahramanı

30 Ekim 1918’de Mondros Ateşkes Antlaşması ile Osmanlı İmparatorluğu’nun dağılmasıyla başlayan işgallere karşı Türk milleti, vatan toprağını korumak için Milli Mücadele’ye başladı. Bu mücadelede kadın erkek, genç yaşlı demeden savaşanlar arasında yer alan Fatma Seher Hanım, 1888 yılında Erzurum’da doğdu ve ilk olarak Balkan Savaşı’nda eşiyle birlikte savaşmaya başladı.

Savaşta Kaybettiği Sevdikleri

Balkan Savaşı ve Sarıkamış Harekatı’nda eşi ve iki oğlunu kaybeden Fatma Seher Hanım, Kurtuluş Savaşı’na katılarak ön cephelerde düşmana karşı kahramanca mücadele etti. Ancak bu mücadelede yanına aldığı iki oğlunu da şehit verdi.

Atatürk ile Görüşmesi

Sivas’ta Mustafa Kemal Atatürk ile görüşen Fatma Seher Hanım, cesareti ve kararlılığıyla Atatürk’ü etkiledi. Atatürk, ona ‘Kara Fatma’ lakabını verdi ve görevlendirdi.

Çetesiyle Savaşan Bir Kahraman

İstanbul’a dönen Kara Fatma, 15 kişilik bir çete kurarak düşmana karşı propaganda yaptı ve sıcak savaşlara katıldı. Savaş boyunca gösterdiği başarılardan dolayı teğmenlik rütbesi ve İstiklal Madalyası aldı.

Onurlu Bir Hayat ve Vatanseverlik

Savaştan sonra İstanbul’a yerleşen Fatma Seher Hanım, 1955 yılında İstanbul Darülaceze’de hayatını kaybetti. Üsteğmenlik maaşı bağlanmasına rağmen hiçbir şekilde kabul etmeyerek tamamını Kızılay’a bağışladı. Hayatı boyunca vatanına hizmet etti ve onurlu bir şekilde yaşadı.

Sonuç ve Teşekkür

Fatma Seher Hanım gibi binlerce isimsiz kahraman, vatanseverlikleriyle Cumhuriyet’imizi ve bağımsızlığımızı korumak için mücadele etti. Onların fedakarlıkları ve kahramanlıkları sayesinde bugün özgür bir ülkede yaşıyoruz. Kendilerine minnet ve şükranlarımızı sunuyoruz.

Paylaş:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir