Coğrafi Bilgi Sistemleri ve Uzaktan Algılama Uzmanı Tağıl, Türkiye’nin iklim krizinin etkilerinin en şiddetli yaşandığı bölgelerden birinde bulunduğunu belirtiyor. Son 13 aydır Türkiye’de sıcaklık rekorları kırılıyor ve özellikle Ege Bölgesi’nde mevsim normallerinin üzerinde sıcaklıklar yaşanıyor.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerine göre, Türkiye’de sıcaklık rekorları kırılmaya devam ediyor ve birçok bölgede kuraklık alarmı veriliyor. Ülke genelinde kuraklık en şiddetli seviyeye ulaşmış durumda.

Tağıl’a göre, küresel ortalama yüzey sıcaklığı rekor seviyelerde ve Türkiye’nin yeterli yağış alamayan bölgeleri kuraklık tehlikesiyle karşı karşıya. Eyyam-ı bahur olarak adlandırılan sıcak ve boğucu günler, 31 Temmuz-7 Ağustos tarihleri arasında bekleniyor.

Türkiye’de hava koşullarındaki aşırılıkların nedenlerinden biri, son 13 aydır mevsim normallerinin üzerinde sıcaklıkların yaşanması. Bu durumun sadece Türkiye için değil, tüm Akdeniz Havzası için benzer şekilde olduğuna dikkat çekiliyor.

Tağıl, iklim krizinin etkilerini azaltmak ve adaptasyon stratejileri geliştirmenin önemine vurgu yapıyor. Türkiye’nin kuzeybatıdan ve kuzeyden giren serin hava kütlesinin etkisiyle yağışlı günlerin olasılığının arttığını belirtiyor.

Bu bilgiler ışığında, Türkiye’nin iklim değişikliği ve sıcaklık artışı konusunda aldığı önlemleri ve geleceğe yönelik planlarını gözden geçirmesi gerektiği açıkça ortaya çıkıyor.

Paylaş:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir