Türkiye’nin en yüksek noktası Ağrı Dağı’na grup halinde tırmanış yaparken 2 arkadaşı hayatını kaybeden ve kendisi de kaybolduktan sonra yolunu bularak 4 bin 200 kamp alanına inmeyi başaran akademisyen Muhsin Koçak, o gün yaşadıklarını anlattı.

Muhsin Koçak, Tekirdağ’da yaşayan ve aynı zamanda Kosova Biznesi Üniversitesi’nde akademisyen olan bir kişidir. 20 Temmuz günü saat 01.00 sıralarında Ağrı Dağı’nın 4 bin 200 rakımında bulunan kamp alanından zirve tırmanışı yapmak için ayrıldıklarını, tırmanış sırasında hafif bir yağmur olduğunu ve sabaha doğru bir yerde mola verdiklerini belirtti. Mola verdikleri yerde yağmurun kesildiğini, rüzgar ve sisin kaybolduğunu anlattı.

Koçak, tırmanış için hava koşullarının son derece güzel olduğunu ve tırmanışa devam ettiklerini söyledi. Ancak 4 bin 900 metreden sonra ani bir sis başladığını ve çok şiddetli bir rüzgar ve tipiye döndüğünü belirtti. Önlerinin göz gözü görmeyecek dereceye geldiğini ve geri dönmelerinin imkansız olduğunu ifade etti.

Zirveden dönerken, başka bir grubun zirve yaptığını gördüklerini ve onlarla birlikte inmeye başladıklarını aktaran Koçak, zirvedeki buzullardan aşağıya indiklerinde yeni bir grubun zirveye çıkmakta olduğunu fark ettiklerini belirtti. O gruba baktığında 1-2 metre mesafede Dilek Gökbulak’ı gördüğünü ve onun yanında Halim Bey’in olduğunu anlattı. Dilek Hanım’ın Halim Bey ile birlikte zirveye çıkmaya karar verdiklerini öğrendiğinde, geri dönerek kendi grubunu aramaya başladığını dile getirdi.

Koçak, önceki zirve tırmanışlarından edindiği tecrübe ve zemini tanımasından dolayı içgüdüsel olarak hareket ettiğini ve yolu bulup aşağıya inmeyi başardığını belirtti. 4 bin 900 rakıma indiğinde kendi grubunu gördüğünü ve onlarla bir süre ilerledikten sonra aşağı inmeye devam ettiğini anlattı.

Gruptan iki kişinin kaybolmasının ardından AFAD, UMKE ve jandarma ekipleri, bölgede arama kurtarma çalışması başlatmıştı. Ancak hava koşullarının çok kötü olması nedeniyle, kaybolan kişilerin bulunması mümkün olmamıştı. Cenazelerin 2 gün sonra bulunmasının ardından, Koçak ve diğer arkadaşları için büyük bir travma yaşandığını ve bundan sonra daha dikkatli tırmanışlar yapılması gerektiğini ifade etti.

Paylaş:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir