Ceren A., Hacettepe Üniversitesi’nde okuyan bir öğrencidir ve annesinden boşanan babası Mustafa A.’ya yardım nafakası davası açmıştır. Ceren A., siyaset bilimi ve kamu yönetimi bölümünde okumakta, yurtta kalmaktadır ve eğitimine devam edebilmesi için babasından maddi destek istemektedir. Babasının maddi durumunun dava sürecinde incelenmesi sonucunda, davalı baba Mustafa A.’nın emekli olduğu ve aylık gelirinin 26 bin lira olduğu belirlenmiştir.

Ankara 4’üncü Aile Mahkemesi, baba Mustafa A.’nın daha önce eşine 500 TL, kızına ise 400 TL nafaka ödemesine hükmettiğini hatırlatmıştır. Türk Medeni Kanunu’nda yer alan hükümlere göre, çocuğun eğitimine devam ediyor olması durumunda anne ve babanın çocuğa maddi destek sağlamakla yükümlü oldukları vurgulanmıştır. Mahkeme, davalı babanın kızı Ceren A.’ya 8 bin TL yardım nafakası ödemesine karar vermiştir.

Ceren A.’nın avukatı Senem Yılmazel, çocuk için iştirak nafakasının normalde 18 yaşına kadar ödendiğini ancak eğitim hayatı devam ediyorsa yaş sınırı olmadığını belirtmiştir. Yılmazel, müvekkilinin eğitimine devam etmek istediği ancak maddi imkansızlıklar nedeniyle yardım nafakası davası açtığını dile getirmiştir. Anlaşma yolunun tercih edilmesi gerektiğini ancak anlaşmanın mümkün olmadığı durumlarda dava açmanın gerekliliğine değinmiştir.

Bu olay, çocuğun eğitimine devam ettiği durumlarda anne veya babanın yardım nafakası talep edebileceğini ve mahkemenin bu talebi değerlendirerek karar verebileceğini göstermektedir. Eğitim hayatı devam eden çocuklar için maddi destek sağlanması, Türk Medeni Kanunu’nda belirtilen yasal bir yükümlülüktür.

Paylaş:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir