UCM Başsavcısı Kerim Han, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve Savunma Bakanı Yoav Gallant hakkında ‘yakalama kararı’ çıkartılması talebiyle ilgili olarak UCM’ye başvurdu. Han, UCM’nin Filistin topraklarında suç işleyen İsrailli yetkilileri yargılama yetkisine sahip olduğunu ve bu nedenle Netanyahu ve Gallant hakkındaki yakalama talebinin acilen karara bağlanmasını istedi.

Han, Oslo Anlaşmaları’nın UCM’nin İsrailli yetkilileri yargılama yetkisini engellemediğini belirtti ve İsrail’in 1967’den beri Filistin topraklarını işgal altında tuttuğunu vurgulayarak mağdurların uluslararası haklarına saygı gösterilmesi gerektiğini ifade etti. Han, İsrail yerel mahkemelerinin Netanyahu ve Gallant hakkında soruşturma başlatmadığını ve bu nedenle UCM’nin harekete geçme yetkisi olduğunu dile getirdi.

İngiltere’nin UCM’ye İsrailli yetkililer hakkında cezai yargı yetkisi kullanıp kullanamayacağı konusunda yazılı görüş sunma talebinin ardından UCM Ön İnceleme Dairesi, 27 Haziran 2024’te İngiltere’nin talebini kabul ederek 12 Temmuz 2024’e kadar yazılı görüşlerini sunmasını istedi. Han, bu sürecin UCM’deki Filistin soruşturmasını yavaşlatacağı endişelerine karşın, 64 kişi, kuruluş ve ülkeden gelen beyanlara topluca cevap verdi.

Netanyahu ve Gallant hakkındaki yakalama talebinin kabul edilebilirlik şartlarını taşıdığını savunan Han, UCM’den bu konuda hızlı bir karar vermesini talep etti. Bu süreçte, UCM’nin İsrailli yetkililer hakkında yargı yetkisinin kullanılması konusunda kamuoyunda ciddi bir tartışma başlamıştı.

Paylaş:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir