TBMM’nin 28. Dönem 3. Yasama Yılı açılışı dolayısıyla Meclis’te verdiği resepsiyonda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Kurtulmuş, yeni yasama yılının hayırlı olmasını dileyerek, TBMM’de nezaket ve siyasi olgunluk içerisinde her türlü konunun tartışılmasını ve siyasi mücadelelerin milli menfaatler çerçevesinde yapılmasını temenni etti.

Meclisin önceki yasama yılında bin 512 saat çalıştığını belirten Kurtulmuş, kaba sözlerin ve şiddet görüntülerinin siyasi olgunluğu gölgelediğini ve bunun olmaması gerektiğini vurguladı.

Türkiye’nin çevresinin ateş çemberine dönüştüğü bir dönemde basit meseleleri kavga konusu yapmanın lüks olmadığını ifade eden Kurtulmuş, siyasi tartışmaların olgunluk içinde yapılması gerektiğini söyledi.

Kurtulmuş, 28. Dönem 3. Yasama Yılı’nın verimli geçmesini dileyerek, yeni anayasa yapımı ve Meclis İçtüzüğünde değişiklik yapılmasının gündeme gelebileceğini belirtti. Partilerin bu konudaki görüşlerini ortaya koyacaklarını ifade etti.

Yeni anayasa yapımı konusunda partilerin vaatlerinden cesaret alarak yola çıktıklarını belirten Kurtulmuş, Türkiye’nin özgürlükçü, demokratik ve çağdaş bir anayasaya ihtiyacı olduğunu söyledi.

Anayasa çalışmalarına hemen Meclis açıldıktan sonra başlayacaklarını belirten Kurtulmuş, sivil toplum kuruluşları, üniversiteler, hukuk camiası ve diğer kanaat önderlerinin fikirlerini alarak bu süreci yöneteceklerini ifade etti.

Kurtulmuş, Meclis içinde en yüksek konsensüsün sağlanmasının önemli olduğunu ve partilerin anayasa teklifi sunabileceğini ancak en doğru sonucun parlamentoda alınabileceğini belirtti.

Can Atalay’ın milletvekilliğinin düşürülmesine ilişkin olarak da Kurtulmuş, TBMM’nin yargı yerine geçerek bir hüküm verme yetkisinin olmadığını ancak yasal zeminin mevcut olduğunda Meclis’in yüksek yargı organlarının fonksiyonlarını gözden geçirebileceğini ifade etti. Bu konuda kesinleşmiş bir yargı hükmü olduğunu vurguladı.

Paylaş:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir