Ekonomi torba yasa teklifi kapsamında tapu harç oranlarında değişiklik yapılarak gayrimenkul alım satım işlemlerinde indirim planlanıyor. Mevcut sistemde tapu harçları, belediyelerin belirlediği beyan değeri üzerinden alınıyor. Ancak bu değer ile gerçek değer arasındaki farklar nedeniyle kayıt dışılık sorunu ortaya çıkabiliyor. Yapılması planlanan düzenleme ile alıcı ve satıcıdan alınan tapu harç oranları düşürülecek.

Tapu Harcı Nasıl Belirleniyor?
Tapu harçları, beyan edilen değer üzerinden alıcı ve satıcıya ayrı ayrı binde 20 oranında alınıyor. Taraflar arasında anlaşmaya bağlı olarak harcı sadece alıcı, satıcı veya ikisi de ortak ödeyebiliyor. Eksik beyan edilen harçlar için yüzde 25 vergi zıayı cezası uygulanabiliyor.

Tapu Harçlarındaki Yüksek Oranlar
Tapu harç gelirleri devletin önemli bir gelir kaynağıdır. Yılın ilk 8 ayında 50 milyar 536 milyon TL’lik tapu harcı geliri elde edilmiştir. Gerçek değer ile tapuda gösterilen değer arasındaki farklar, taşınmaz türlerine göre değişiklik göstermektedir. Bu farkların azaltılması amacıyla yapılacak düzenlemelerle harç gelirlerinin artırılması hedeflenmektedir.

Yapılması Planlanan Düzenleme
Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Stratejik Eylem Planı’nda, gayrimenkul değer bilgi merkezi kurularak gerçek değerleme ve vergilendirme sistemi iyileştirilmesi önerilmiştir. Tapu harçlarının yüzde 1’e çekilmesi, beyan affı getirilmesi ve toplu değerleme yöntemlerinin uygulanması düşünülmektedir.

Sonuç
Gayrimenkul sektöründe gerçek değer üzerinden vergilendirme ve tapu işlemlerinde şeffaflık sağlanması için yapılacak düzenlemelerin sektöre olumlu etkileri olması beklenmektedir. Bu sayede kayıt dışılığın önlenmesi ve sektördeki güvenin artması hedeflenmektedir.

Paylaş:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir