2023 Yılında Türkiye’deki Şirketlerin Cari Durumu

Türkiye İstatistik Kurumu ve Merkez Bankası’nın işbirliğiyle gerçekleştirilen “Sektör Bilançoları 2023” araştırmasına göre, ülkemizde 1 milyon 62 bin 328 firmada toplam 12 milyon 448 bin 735 kişi istihdam ediliyor. Bu firmalar 17 farklı sektöre ayrılmış durumda.

Geçen yılın verilerine göre, sektörlere ait bilanço ve gelir tabloları incelendiğinde, şirketlerin büyümesine paralel olarak borçlarının da arttığı görülüyor.

Şirketlerin likiditesini ve ödeme gücünü gösteren “cari oran” analiz edildiğinde, “bilgi ve iletişim” sektöründe faaliyet gösteren firmaların en yüksek ortalama cari orana sahip olduğu belirlendi. Bu sektördeki şirketlerin cari oranı 1,56 olarak hesaplandı.

“Bilgi ve iletişim” sektörünü sırasıyla 1,43 cari oran ile “imalat”, 1,29 cari oran ile “toptan ve perakende ticaret, motorlu kara taşıtlarının ve motosikletlerin onarımı”, “madencilik ve taş ocakçılığı” ve “ulaştırma ve depolama” sektörleri takip etti.

Ancak, verilere göre, 0,996 cari oran ile “kültür, sanat, eğlence, dinlence ve spor” sektörü ile 0,816 cari oran ile “eğitim” sektöründe faaliyet gösteren firmaların ortalama cari oranlarının 1’in altında olduğu görüldü.

Cari oran, işletmelerin kısa vadeli borçlarını ödeyebilme gücünü gösteren bir finansal orandır. Dönen varlıkların kısa vadeli yabancı kaynaklara bölünmesiyle hesaplanan bu oran, işletmelerin likiditesini değerlendirmek için kullanılır. Örneğin, cari oranın 1,5 olması, her 1 liralık kısa vadeli borç için 1,5 liralık dönen varlık bulunduğunu gösterir.

Paylaş:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir