Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Güvenlik Konseyi toplantısı sonrası yaptığı açıklamada, Moskova’nın nükleer silah kullanımı için belirlediği doktrinde güncelleme yaptığını duyurdu. Buna göre, nükleer güce sahip olmayan bir ülkenin, nükleer güce sahip bir ülke desteğiyle Rusya’ya saldırması durumunda, bunu ‘ortak saldırı’ olarak değerlendirecek.
Ukrayna, nükleer gücü olmayan bir ülke olmasına rağmen ABD ve diğer nükleer güçlere sahip ülkeler tarafından askeri olarak desteklenmektedir.
Putin’in açıklamaları, Ukrayna’nın Batı’dan aldığı uzun menzilli füzeleri Rus topraklarındaki hedefleri vurmak için kullanma girişiminde bulunduğu sırada geldi.
Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskiy, ABD lideri Joe Biden ile görüşerek ‘zafer planı’ stratejisini sunacak. Kiev, Rus topraklarındaki hedeflerin Ukrayna’ya yapılan füze saldırılarına karşılık olduğunu belirtiyor.
Putin’in nükleer silah koşullarıyla ilgili açıklamalarına Ukrayna’dan ilk tepki, Zelenskiy’in özel kalemi Andriy Yermak’tan geldi. Yermak, Rusya’nın ‘dünyanın gözünü korkutmak için nükleer şantaj yaptığını’ ifade etti.
Rusya’nın müttefiklerinden Çin, nükleer silahlar konusunda ‘itidal’ çağrısında bulundu. Ancak bu uyarılar, Putin’in nükleer silah kullanımına ilişkin açıklamalarını engellemedi.
Yeni doktrine göre, Moskova’ya karşı konvansiyonel füze saldırıları da nükleer silaha başvurmak için bir koşul olarak kabul edilebilecek. Putin, Rus topraklarına yönelik ‘kritik tehdit’ olarak değerlendirilebilecek yoğun füze atışı, savaş uçağı ve drone saldırıları durumunda nükleer silah kullanımı ihtimalini doğurabileceğini açıkladı.
Rus lider, “Nükleer silahlar, devletimizin ve vatandaşlarımızın güvenliğinin en önemli garantisi” şeklinde konuştu.
İkinci Dünya Savaşı’nın ardından, nükleer silaha sahip ülkeler caydırıcılık politikası izlemektedir. Bu politika, nükleer silaha sahip bir ülkenin diğerine nükleer saldırı düzenlemesi halinde, karşı tarafın aynı şekilde karşılık vereceği ve her iki tarafın da tamamen yok olacağı esasına dayanır.
Putin, Haziran ayında Avrupa ülkelerini uyararak Rusya’nın Avrupa kıtasında ve ABD’nin elindekinden daha fazla taktik nükleer silaha sahip olduğunu belirtmişti.
Bu güncelleme, Putin’in daha önce yaptığı açıklamaların da bir yansıması olarak karşımıza çıkmaktadır.