Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, ülkemizde maymun çiçeği virüsü görülmediğini belirtmiştir. Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, maymun çiçeği virüsünün pandemi olmasına rağmen, Covid-19’dan farklı olduğunu vurgulamıştır. Hastalığın solunum yolu yerine temas yoluyla bulaştığını söylemiştir.

Tedbir alınmasının gerektiğini ancak panik yapmamak gerektiğini belirten Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, hastanelere yığılma olmayacağını ve okulların kapanmayacağını ifade etmiştir. Maymun çiçeği aşısının çiçek hastalığını ortadan kaldırdığını ancak aşının 1980’lerden önce doğanlarda bulunduğunu belirtmiştir.

Eskiden çiçek aşısı olan kişilerin maymun çiçeği virüsüne karşı bağışıklık kazandığına dair kesin bir bilginin olmadığını belirten Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, hastalığın kemirgen ısırıklarıyla bulaştığını açıklamıştır. Ortak yatak çarşafı, havlu kullanımı ve cinsel temas gibi yollarla bulaşabileceğini belirtmiştir.

Maymun çiçeği virüsünün kemirgenlerde bulunmadığını söyleyen Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, virüsün insandan bulaşan kısmının önemli olduğunu vurgulamıştır. Ayrıca, çocukluğunda çiçek aşısı olan kişilerde virüsün daha az bulaştığı gözlemlenmiştir. Bu noktada, yeni aşılanan kişiler için aşının yüzde 85 koruyucu olduğunu belirtmiştir.

Paylaş:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir