Avrupa Ekonomisinin Rekabet Gücü Üzerine Draghi Raporu Tartışmaları

Avrupa Merkez Bankası (ECB) eski Başkanı ve İtalya eski Başbakanı Mario Draghi tarafından sunulan Avrupa ekonomisinin küresel rekabet gücünü koruyabilmesi üzerine rapor, Avrupa Birliği (AB) kamuoyunda tartışmalara yol açtı.

Analiz: Avrupa’nın Bütünleşmesi Gerekliliği

MIA Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mevlüt Tatlıyer tarafından kaleme alınan analize göre, Draghi Raporu’nda öne sürülen teşhis ve tedavi önerilerinin temelinde Avrupa’nın AB içinde daha fazla ortak hareket etmesi gerekliliği yatmaktadır.

Avrupa’nın Dinamizmini Yitirmesi ve Çözüm Önerileri

Avrupa’nın genel olarak dinamizmini kaybettiği belirtilen analizde, temel nedenler arasında Avrupa-dışı dünyanın güçlenmesi ve demografik yapının bozulma eğilimi yer almaktadır. Draghi Raporu’ndaki çözüm önerileri, Avrupa’nın daha bütünleşik hale gelmesini ve ülkelerin karar alma mekanizmalarının büyük kısmını AB’ye devretmesini gerektirmektedir. Bu da fiilen bir “Avrupa Birleşik Devletleri” oluşturulmasını öngörmektedir.

AB’nin Yapısı ve Gelecek Perspektifi

Analizde, AB’nin mevcut durumda sınırlı bir ortak payda etrafında dönen bir parasal ve ticari kulüp olduğu vurgulanmaktadır. AB’nin temel vazifesi Avrupa içinde para, mal ve işgücü dolaşımını kolaylaştırmak olmuştur. Ancak AB’nin daha güçlü ve hükümran hale gelmesi, üye ülkelerin siyasi ve ekonomik güçlerini AB’ye devretmeleri konusunda belirsizlikler bulunmaktadır.

Paylaş:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir