Mali Ordusu Terörist Hedefleri Vurdu

Mali ordusundan yapılan açıklamada, Cezayir sınırındaki Kidal’e yaklaşık 230 kilometre mesafedeki Tinzaouatene kasabasında teröristlere ait 5 hedefin vurulduğu belirtildi. Çatışmaların 3 gün sürdüğü ve terörist koalisyona karşı şiddetli çatışmaların devam ettiği açıklandı.

CSP-DPA’nın Açıklaması

Azavad Hareketleri Koordinasyonu (CMA) oluşturduğu CSP-DPA’dan yapılan açıklamada, Tinzaouatene kasabasında Rus Wagner askerleriyle devriye gezen Mali birliklerinin bozguna uğratıldığı ve 10 askerin öldürüldüğü bildirildi. Ayrıca, çok sayıda askerin yaralandığı ve zırhlı araçların ele geçirildiği bilgisi paylaşıldı.

Çatışmaların Gelişimi

Mali ordusu ile CSP-DPA arasındaki çatışmalar Tinzaouatene’de 25 Temmuz’da başladı. Ordunun açıklamasına göre, çatışmalarda 2 asker öldü, 10 asker yaralandı ve 20 terörist etkisiz hale getirildi. Sosyal medyada ise CSP-DPA yanlısı hesaplar Wagner askerlerine ait olduğunu iddia ettikleri görüntüleri paylaşarak, 30’dan fazla Wagner askerinin öldürüldüğünü iddia etti.

Arabuluculuk Süreci

Mali’nin kuzeyindeki Timbuktu, Gao ve Kidal gibi şehirleri kapsayan bölgede Tuareglerin “Azavad” adını verdiği şiddet olaylarını sonlandırmak için Cezayir’in arabuluculuğunda 2015’te CMA ile “Cezayir Barış ve Uzlaşı Anlaşması” imzalandı. Ancak, CMA’ya bağlı gruplar ile Mali ordusu arasında gerilim devam etmekte. MINUSMA’nın çekildiği kuzeydeki kampların kontrolü konusunda taraflar anlaşmazlık yaşıyor ve 2015’te imzalanan anlaşma Mali tarafından Ocak 2024’te feshedilmişti.

Paylaş:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir