Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, France 2 ve Radio France’ın ortak yayınında erken genel seçimlerin sonuçlarını değerlendirdi. Macron, seçim sonuçlarının Fransız toplumunu yansıtmadığı gerekçesiyle 9 Haziran’da Ulusal Meclis’i feshettiğini belirtti. Ulusal Birlik partisinin Meclis’te en çok sandalye sayısına ulaşmasını değerlendiren Macron, bu durumu “Genel seçimlerde başı çeken parti Ulusal Birlik oldu.” şeklinde açıkladı. Macron, hükümetin ağustos ortasında kurulacağını ve aşırı sağın yükselişinin Fransa’ya özgü olmadığını vurguladı.

Fransa Cumhurbaşkanı, istifa etmeyeceğini ve görevini tam olarak üstleneceğini belirtti. Aşırı sağın yükselişinin Avrupa genelinde yaşandığını ifade eden Macron, Rusya-Ukrayna Savaşı ve İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarını farklı durumlar olarak değerlendirdi. Macron, İsrail’in kendisini müdafaa etme hakkı olduğunu savunurken, Gazze ve işgal altındaki topraklarda yaşananların kabul edilemez olduğunu vurguladı.

Olimpiyat Oyunları’nın açılış töreninin 26 Temmuz’da Sen Nehri’nde yapılacağını doğrulayan Macron, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun Paris’e gelmesi durumunda bir “başbakan” gibi ağırlanacağını belirtti. Macron, İsrailli sporcuların kendi bayraklarıyla müsabakalara katılması gerektiğini savundu ve iki devletli çözüme ve ateşkesin sağlanmasına bağlı olduğunu ifade etti.

Paylaş:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir