Kocasinan ilçesinde çobanlık yapan Murat Adıyaman, 2017’de Taşhan Mahallesi’ndeki Yamula Barajı kıyısında kemik parçası buldu. Kemik parçaları üzerinde yapılan incelemede, 6 ile 7,5 milyon yıl öncesine ait oldukları belirlendi. 2018’de Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın izniyle bölgede kazı çalışmaları başlatıldı ve kazılar halen devam etmektedir.

Bu yıl yapılan kazı çalışmalarında 7,5-8 milyon yıl öncesine ait olduğu düşünülen bir domuz kafatası bulundu. Fosil, alçı ceket yöntemiyle çıkarıldıktan sonra Kayseri Bilim Merkezi Laboratuvarı’na götürüldü.

Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Okşan Başoğlu, bulunan domuz fosilinin günümüz domuzlarına hiç benzemediğini ve dev bir domuza benzediğini belirtti. Ayrıca, domuz kafatasının bütünlüğü açısından önemli bir keşif olduğunu söyledi.

Başoğlu, kazı çalışmalarında bulunan fosillerin Geç Miyosen dönemine ait olduğunu ve doğal miraslar olduklarını vurgulayarak, ekibin bu keşiflerle gurur duyduğunu ifade etti. Kazı alanında bine yakın fosil bulunduğunu belirtti.

Bu keşifler, arkeoloji ve jeoloji alanında önemli çalışmaları desteklemekte ve bölgenin tarihine ışık tutmaktadır.

Paylaş:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir