Kadıköy Moda’da bir ev boşaltılırken fark edilen robdöşambr, mirasçılar tarafından önemli bir eser olabilir düşüncesiyle antikacıya iletildi. Eserin teslim edildiği antikacı, robdöşambrın önemini fark ederek, ünlü modacı Cemil İpekçi ile akademisyenlerin görüşüne başvurdu. Eser daha sonra koleksiyoner Şadiye Ulusoy tarafından, analiz edilmek üzere enstitüye teslim edildi.

İstanbul Beylerbeyi Sabancı Olgunlaşma Enstitüsü Taşınabilir Kültür Varlıkları Restorasyon ve Konservasyon Laboratuvarına getirilen robdöşambrın madde tayini ve iplik analizleri, Prof. Dr. Hülya Tezcan danışmanlığında, Doç. Dr. Meral Özumay tarafından yapıldı.

Çalışmaları 6 ay devam eden eserde kullanılan malzeme ve boyar maddenin sentetik olduğu tespit edildi. Sonuçlar, eser sahibi Ulusoy’a sunuldu.

Laboratuvar ekibinden konservatör Elif Sıla Mollaalioğlu, robdöşambr sürecinin belgeleme aşamasının önemli olduğunu belirterek, eserin tamamlanması için gerekli süreci 6 ay gibi bir zaman diliminde tamamladıklarını ifade etti. Boyama Laboratuvarı yürütücüsü Benan Bayram ise doğal boyama laboratuvarında çalıştıklarını ve analizlerin tamamlanmasının ardından eserin restorasyonunun yapıldığını belirtti.

Kübra Kılınç, Olgunlaşma Enstitüsü’nde çalışmaların çeşitli ipeklerle sürdürüldüğünü ve eserin Abdülhamid’e özel olduğunu vurguladı. Eserin yurt dışında dikildiği ve kullanıldığı bilgisini paylaştı.

Bu süreçte doğal boyama ve restorasyon çalışmaları tamamlandıktan sonra, robdöşambr eseri eski ihtişamına kavuştu ve eser sahibi tarafından teslim alındı.

Paylaş:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir