Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Bilgi Teknolojileri İletişim Kurumu (BTK) tarafından yayınlanan 2024 yılı birinci çeyreğine ilişkin Türkiye Elektronik Haberleşme Sektörü 3 Aylık Pazar Verileri Raporu’nu değerlendirdi. Bakan Uraloğlu, Türkiye’nin genişbant internet abone sayısının 85 milyondan fazla olduğunu ve nüfusun yüzde 10’unu aşarak 94,2 milyona ulaştığını belirtti. Ayrıca, fiber altyapıda 568 bin kilometreye ve fiber internet abone sayısında 7 milyona ulaşıldığını açıkladı.

İnternet kullanımındaki artışa da dikkat çeken Uraloğlu, sabit genişbant abonelerinin aylık ortalama veri kullanımının 274,2 GByte’a, mobil abonelerin ise 17,7 GByte’a yükseldiğini vurguladı. Mobil hat sayısının 93 milyona, mobil abone yaygınlığının ise yaklaşık yüzde 108,8’e çıktığını belirten Bakan Uraloğlu, mobil abonelerin yüzde 92’sinin 4,5G aboneliğini tercih ettiğini söyledi.

Ayrıca, 2024 yılı başı itibariyle taşınan toplam mobil numara sayısının 179,7 milyonu geçtiğini ve bu yılın birinci çeyreğinde önceki üç aylık döneme göre yüzde 21 oranında azalma ile 2 milyon 358 bin 139 numara taşıma işlemi gerçekleştirildiğini açıkladı. Sabit hatlarda numara taşınabilirliği uygulamasının başladığı tarihten itibaren toplam 2 milyon 652 bin 155 adet numara taşıma işlemi gerçekleştirildiğini belirtti.

Bakan Uraloğlu, internet abone sayılarına da değinerek, Türkiye’nin genişbant internet abone sayısının 85 milyondan fazla olduğunu ve toplam internet abone sayısının 94,2 milyonu aştığını ifade etti. Fiber internet abone sayısının 7 milyona ulaştığını ve 2024 yılı ilk çeyreğinde fiber altyapıda 568 bin kilometreye ulaşıldığını bildirdi. Bu gelişmeler, Türkiye’nin elektronik haberleşme sektöründeki önemli ilerlemeleri göstermektedir.

Paylaş:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir