ABD Başkanı Joe Biden, Kasım ayındaki başkanlık seçimlerinde adaylıktan çekilirken, Başkan Yardımcısı Kamala Harris, Demokrat Parti’nin yeni başkan adayı olma şansına sahip olarak öne çıkıyor. Demokrat Parti’nin 50 eyalet başkanı, Harris’in yeni başkan adayı olması için destek açıkladı.

Seçime az süre kala Demokratların Harris’e destek vermesi ve belirsizliği ortadan kaldırması büyük bir olasılık olarak görünüyor. Harris’in ilk siyah kadın başkan adayı olması engellenirse, bu partinin ciddi olumsuzluklarla karşılaşabileceği ifade ediliyor. Ayrıca, Harris’in kampanya için toplanan bağışlarla hızlı bir şekilde erişim sağlayabileceği belirtiliyor.

Harris’e rakip olabilecek birçok isim, Harris’e destek vererek başkan yardımcısı olma yarışına girdi. Kaliforniya Valisi Gavin Newsom ve eski başkan adaylarından Ulaştırma Bakanı Pete Buttigieg, Harris’e destek açıklarken, Pensilvanya Valisi Josh Shapiro da destek mesajı yayınladı. Bu isimlerden birinin Harris’in yardımcısı olarak seçilmesi bekleniyor.

Joe Biden’ın Harris’i işaret etmesiyle, bahis sitelerinde Harris’in kazanma şansı 12 kat artmış durumda. Harris’in öne çıkmasıyla Trump hala en avantajlı isim olsa da, farkın kapanmaya başladığı görülüyor. Harris’in Biden’ın açıklamasının ardından 81 milyon dolar bağış toplayarak bu alanda bir rekora imza attığı biliniyor.

Anketlerde Harris’in başarısız performans gösterdiği ve düşük destek aldığı belirtilse de, Biden’ın Harris’i işaret etmesiyle desteklerin arttığı görülüyor. Harris’in adaylığı, Demokrat Parti Kongresi’nde 19 Ağustos’ta başlayacak ve çok adaylı bir kongre olması durumunda 1968’den bu yana ilk kez gerçekleşebilir.

Harris’in annesi Hindistan’dan, babası Jamaika’dan gelen bir biyolog ve ekonomi profesörüdür. Harris, savcılık kariyerine başlayarak 2003’te San Francisco bölge savcısı olmuştur. 2017’de Kaliforniya Senatörü olarak Senato’ya girmiştir. 2020 başkanlık yarışında adaylık için yarışsa da ön seçimlerde elenmiştir.

Harris’in başkan adayı olması durumunda, ABD ve dünya liderlerinden teşekkür mesajları almıştır. Biden’ın çekilme kararı, ABD ve dünya siyasetinde farklı tepkilere neden olmuştur. Harris’in Türkiye’ye bakış açısının merak konusu olduğu belirtilirken, uzmanlar Harris’in Türkiye açısından olumlu bir aday olabileceğini düşünmektedir.

Sonuç olarak, Joe Biden’ın adaylıktan çekilmesi ve Kamala Harris’in başkan adayı olması, ABD’deki seçim dinamiklerini değiştirmiş ve Demokrat Parti için yeni bir dönemin başlangıcını işaret etmiştir. Harris’in adaylığı, Trump’ın seçim stratejilerini de etkileyecek gibi görünmektedir.

Paylaş:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir