Türkiye’de kaçak tütün ticareti hızla artıyor
Ticaret Bakanlığı verilerine göre, 2018’de 33 bin 369 ton olan gümrüklerde el konulan tütün miktarı, 2019’un ocak-ağustos döneminde 100 bin 393 tona yükseldi. Gümrük Muhafaza ekipleri, bu dönemde 247 milyon 880 bin 943 lira değerinde sigara, puro, tütün, sigara kağıdı ve fitrenin kaçak yollarla ülkeye girişini engelledi. Türkiye’de 15 yaş üstü nüfusun yüzde 27,6’sının sigara kullandığı bilinirken, tütün dükkanlarında kıyılmış tütünün yanı sıra sigara kağıdı, filtre, tabaka ve nargile tütünü de satılıyor. Tiryakiler, tütünü ellerinde sararak ya da tek sarım yapabilen makine kullanarak içime hazır hale getiriyor.
Sarmalık kıyılmış tütünün, makaron içerisine doldurulup veya yaprak sigara kağıdına sarılarak satışa sunulması yasak olmasına rağmen, tütün dükkanlarında bu yasağın ihlal edildiği görülüyor. Açık sigara satışı da yaygınlaşmış durumda. Kadınlar genellikle paket başı ücretle makine ya da elle sarılan açık sigaraları satın alabiliyor.
Kaçak tütün ticaretinde kadınlar mağdur oluyor
Son dönemde, gümrük işlemlerine tabi tutulmamış kaçak tütünü satışa hazır hale getirmek için emek harcayan, yaptıkları işin yasa dışı olduğundan habersiz kadınlara yönelik ilanlarda artış yaşanıyor. Kadınlar, “Evde tütün sarma işi” gibi ilanlara başvurduklarında, dolandırıcılar tarafından başlangıç ücreti talep edilerek mağdur ediliyor. Bazı dolandırıcılar, banka aracılığıyla gönderilen paraları alıp kişisel bilgileri kullanarak mağdurları dolandırabiliyor.
Tütün sarma işi yasa dışı ve suç teşkil ediyor
Tüketiciler Birliği Antalya Şube Başkanı Neşet Gündüz, tütün sarma işinin suç olduğunu ve 3-5 yıl hapis cezasıyla cezalandırılabileceğini belirtiyor. Bu yasa dışı işlere karşı dikkatli olunması ve şikayetlerin ilgili mercilere iletilmesi gerektiğini vurguluyor. Kaçak tütün ticareti ile ilgili yapılan her türlü faaliyetin yasal olmadığını ve bu tür işlere bulaşmanın suçlu ve dolandırıcıların mağduru olmaktan başka bir sonuç doğurmayacağını söylüyor. Kaçak tütün ticareti ile ilgili bilgi sahibi olmayan ve ek gelir elde etmek isteyenlerin bu tür ilanlara itibar etmemesi gerektiğini belirtiyor.