Bakan Tekin’in açıklamalarından satır başları şöyle;

2024-2025 eğitim öğretim yılın başlamasına çok az bir zaman kaldı. Biz Bakanlık olarak süreçteki hazırlıklarımızı okullar tatil olur olmaz başladık, yoğun biçimde çalışmalarımızı devam ettiriyoruz.

Geçtiğimiz haftalarda eğitim öğretim süreçlerine hazırlık anlamında dikkat edilmesi gereken şeylerle ilgili illerimize 2 ayrı genelge gönderdik. Bunlardan bir tanesi genel eğitim öğretim süreçleriyle ilgiliydi. Bir tanesi de yeni dönemde başlayacağımız Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’nin hazırlanmasıyla ilgiliydi. Hazırlıklarımız devam ediyor.

Bugün burada 11 ilin il milli eğitim müdürlerini davet ettik. Onlarla süreçleri değerlendirdik. Sabah saatlerinde başladığımız toplantımız biraz önce bitti. Öğretim yılı Türkiye genelinde olduğu gibi deprem bölgesinde bir sıkıntı olmaksızın başlayacak.

6 Şubat depremlerinden sonra Sayın Cumhurbaşkanımızın bir talimatı var. Bütün Bakanlıklar, kamu kurumları seferberlik hali ilan etti. 11 ilimizde her şeyin 6 Şubat öncesi duruma getirilmesi için seferberlik kapsamında biz de MEB olarak üzerimize düşeni yapma çabasındayız.

Bizimle ilgili bizim bu süreçte 6 Şubat günü bölgede kulanılamaz hale gelen okullarımız var. Onlarla ilgili süreçleri tamamlamak önemli çalışma alanlarımızdan bir tanesi oldu. Cumhurbaşkanımızın bize talimatı şu: 11 ilin tamamında, 6 Şubat’tan önceki derslik ve okul sayılarının üzerine çıkacağız. Biz de kendi çapımızda bunu her il yüzde 10 daha fazla derslik sayısına ulaşalım diye bir projeksiyon çizdik. Bazı illerimizde yüzde 15-17 derslik sayısını artırdığımız illerimiz var. 11 ilin tamamında yüzde 10 bareminin üzerindeyiz. Türkiye çapında yıkılacak düzeyde hasar gören, yıkılan toplam okul sayımız 1295 okulumuz, 9935 dersliğimiz mevcuttu.

‘19 BİN 784 DERSLİK YENİDEN İNŞA EDİLMİŞ OLACAK’

Biz süreç içerisinde bir seferberlik bilinci ile başladık. Toplam ihalesi yapılmış inşaatı devam eden 19 bin 784 derslik yeniden inşa edilmiş olacak.

Konteynerde eğitim görecek öğrenci kalmıyor artık. Bazı öğretmen arkadaşlarımızla ilgili konteynerde konaklamaya devam edecekler. Toplamda 4536 dersliğimiz de yıkılmadı ancak güçlendirme ihtiyacı ortaya çıktı. Bunların da 2324 dersliğimizin güçlendirmesini tamamladık. Geriye kalanların da ihale süreci tamamlanmış inşaatları devam ediyor. 9 Eylül günü itibarıyla deprem bölgesinde eğitim öğretim sürecine sorunsuz bir şekilde başlayacağımızı paylaşabilirim.

OKULLAR NE ZAMAN AÇILACAK MI?

MEB olarak kurumsal bir yapı söz konusu. 9 Eylül tarihi itibarıyla okullarımız açılacak, erteleneceğine dair bir gündem ne Bakanlıkta bizim gündemimizde var ne de eğitim öğretim fertlerinin arasında bir gündem yok.

ARA TATİLLER KALKACAK MI?

Hayır, ara tatillerin kalkmasıyla ilgili bir gündemimiz olmadığını söylemiştik. Şu an kaldırılmasıyla ilgili olarak bize ulaşmış bir konu yok.

‘DEVLET OKULLARINDA KAYIT PARASI ALINMASI YASAKTIR’ İBARESİ OLMASINA RAĞMEN BAZI OKULLARDAN BU ÜCRETLERİN ALINDIĞI İDDİALARI

Okul yöneticilerimizi bu tür şeylerle itham eden kişilerle ilgili şunu söylemek istiyorum. İlkokullarda ve orta okullarda adrese dayalı nüfus kayıt sistemine göre kayıtlarımızı yapıyoruz. Liselere çocuklarımız sınavla yerleşiyor. Veliler hangi gerekçe ile acaba okula gidip de kayıtları yapılmadığı zaman para ödemiş olabilirler? Olayın iki tarafı var. Velilerin adresleri çocuklara kaydettiremeyecekleri bir okula kaydettirmek istiyorlar. En yakın okullara zaten kayıtlarını yapıyoruz. Niye ilave olarak böyle bir şeye ihtiyaç duyuyorlar? Ona bakmak lazım. Okul müdürlerimizi ve yöneticilerimizi zan altında bırakmalarında biraz rahatsızım.

İkincisi bütün bunlara rağmen 1 milyonun üzerindeki öğretmen kitlesini, MEB’i zan altında bırakacak yanlış uygulama yapan, leke süren bir arkadaşımız varsa onunla ilgili bize şikayetlerini iletsinler gereğini yapalım.

ÖĞRETMEN ATAMALARI NE ZAMAN OLACAK?

Bir yönetmelik değişikliği yaptık. Yüzde 50 mülakat notu, yüzde 50 KPSS notu bu hale getirdik. Bazı siyasetçiler bunu yargıya taşıdılar. Eğer bu davalar olmasaydı geçtiğimiz hafta itibarıyla mülakatları açıklamış olacaktık. Mahkeme kararı çıkarsa o zaman ne yapacağız? Ben 9 Eylül tarihine yetiştirmek için süreci yürüttüm. Yüzde 100 olan mülakatı yüzde 50’yi düşürdük. İptal edilirse yine yüzde yüz olacak.

Paylaş:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir