Türk Tarımına Hizmet Veren Enstitüde Yeni Nohut ve Arpa Çeşitleri Geliştirildi

Türk tarımına önemli katkılar sağlayan bir enstitüde, buğdaydan pamuğa, ayçiçeğinden mısıra kadar birçok bitki üzerinde çalışmalar yapılmaktadır. Son gelişmeler doğrultusunda, protein oranı yüksek, pazar değeri ve verimi arttırılmış, hasatta dane kaybı düşük nohut ve arpa çeşitleri geliştirilmiştir.

Geliştirilen nohut çeşitlerine “Tolga”, “Nuribey”, “İsmetbey” isimleri verilmiş, arpa çeşitlerine ise “Sürpriz” ve “Şaheste” adları verilmiştir. Enstitüde geliştirilen tohumlar Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkezi tarafından tescillenerek çiftçilere sunulacaktır.

Enstitü Müdürü Abdullah Çil, yaptığı açıklamada, yaklaşık 100 yıldır Türk tarımına hizmet veren enstitülerinde bugüne kadar birçok tohum çeşidi geliştirdiklerini belirtmiştir. Türk çiftçisinin refah düzeyini arttırmak amacıyla sürekli çalıştıklarını vurgulayan Çil, enstitünün Türkiye tarımında önemli bir konuma sahip olduğunu ifade etmiştir.

Geliştirilen nohut çeşitleri hakkında konuşan ziraat mühendisi Dürdane Mart, kazık kök yapısına sahip nohudun toprağı zenginleştirdiğini ve protein açığını kapatma potansiyeline sahip olduğunu belirtmiştir. Mart, geliştirdikleri nohut çeşitlerinin Türk toplumunun tercih ettiği büyük taneli nohutlar olduğunu vurgulamıştır.

Arpa çeşitlerini geliştiren ziraat mühendisi Hasan Ay ise arpanın susuzluğa dayanıklı bir bitki olduğunu ve günümüzde iklim koşullarına uygun bir tarım ürünü olduğunu söylemiştir. Ay, enstitüde 2012 yılından bu yana arpa ile ilgili ıslah çalışmaları yürütüldüğünü belirtmiştir.

Son olarak, Ay enstitüde geliştirilen yeni arpa çeşitlerinin tohum üretiminin arttırılmaya çalışıldığını ve çiftçilere ulaştırılması için çaba harcandığını ifade etmiştir. Yeni geliştirilen tohumlar ile arpa çeşitlerinin çiftçilere sunulması, Türk tarımına ve ekonomisine olumlu katkılar sağlayacaktır.

Paylaş:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir