Türkiye’nin Enerji Politikaları ve Hedefleri
Türkiye’nin enerji politikaları, arz güvenliği, enerjide dışa bağımlılığı azaltma ve 2053 yılına kadar net sıfır emisyon hedefleri üzerinde şekillenmektedir. Son 20 yılda doğal gaz ve elektrik talebinin üç kat arttığını ve 2035 yılında 510 teravatsaate ulaşacağını belirtildi.
Türkiye’nin gelecek 30 yılda enerjide net ihracatçı bir ülke olma hedefi bulunmaktadır. Doğal gaz ve petrolde önemli atılımlar yapıldığı ifade edilerek, Gabar’da günlük 51 bin varil petrol üretildiği ve üretimin 100 bin varile çıkarılacağı açıklandı.
Sakarya Gaz Sahası’nda doğal gaz üretiminin arttığı ve 2025’in ilk çeyreğinde günlük 9.1 milyon metreküp gaz üreterek 4 milyon hanenin doğal gaz ihtiyacının karşılanacağı belirtildi. Yenilenebilir enerjinin elektrik kurulu gücündeki oranının yüzde 59’a ulaştığı ve bu sayede doğal gaz ithalatından kaçınıldığı vurgulandı.
Türkiye’nin 2035’te 120 bin megavatlık rüzgar ve güneş kurulu güç hedeflediği ve bu hedef için yaklaşık 80 milyar dolarlık yatırım gerektiği ifade edildi. Ayrıca, enerji yatırımlarının hızlandırılması ve süreçlerin kolaylaştırılması amacıyla “süper izin” adı verilen bir reform sürecinin hayata geçirilmesi planlanmaktadır.