İsviçre Merkezli BIS’in Para ve Ekonomi Bölüm Başkanı Claudio Borio, 1 Haziran-6 Eylül döneminde finansal piyasalardaki gelişmeleri değerlendirdi. Borio, bu dönemin makroekonomik olarak aşırı duyarlı olduğunu belirtti. Enflasyonun hedefe doğru yönelmesine rağmen finansal piyasalarda artan oynaklıklar olduğunu vurguladı.

ABD’de ekonomik yavaşlama endişelerinin faiz indirimlerini hızlandırdığını söyleyen Borio, piyasalarda büyük bir tedirginlik yaşandığını ifade etti. Son dönemde enflasyon görünümünün iyileştiğini ancak ihtiyatlı olunması gerektiğini belirtti. Borio, merkez bankalarının politika manevrası alanını yeniden kazandığını ancak bu alanın israf edilmemesi gerektiğini söyledi.

Para politikasının beklenen ve beklenmeyen durumlarla başa çıkacak güvenli marjlar içermesi gerektiğini vurgulayan Borio, durgunluğun beklenebileceğini ancak beklenmeyen durumlar için hazırlıklı olunması gerektiğini belirtti. Faiz indirimlerinin hızı ve seviyesinin belirlenirken bu gibi gelişmelerin göz önünde bulundurulması gerektiğini ifade etti.

BIS, 1930 yılında kurulan İsviçre merkezli bir uluslararası finans kuruluşudur. Kurumun, uluslararası parasal ve finansal işbirliğini geliştirmeyi amaçladığı belirtilmektedir. BIS’in 60’tan fazla üyesi bulunmaktadır ve merkez bankaları için bir banka görevi görmektedir. Kurumun, üye ülkelerin merkez bankalarının rezerv politikaları konusunda koordinasyonu sağlama gibi önemli görevleri bulunmaktadır.

Paylaş:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir