Batarya Teknolojileri Zirvesi’nde Yeni Gelişmeler

Ar, Pil Batarya Üreticileri ve Tedarikçileri Derneği (PİLDER) tarafından Bilişim Vadisi’nde düzenlenen Batarya Teknolojileri Zirvesi’nde, enerji sistemlerinin güvenilirliğini artırarak temiz enerjiye ulaşım imkanı sunan batarya teknolojilerinin öneminin giderek arttığını belirtti.

Batarya Teknolojilerinde Yeni Gelişmeler

Sanayide, batarya teknolojisiyle dayanıklılık ve geri dönüşüm uygulamalarına dayalı yeni bir rekabet alanı inşa edildiğini dile getiren Ar, lityum-iyon bataryaların en yaygın kullanılan teknoloji olduğunu belirtti. Ancak AR-GE çalışmaları ile yeni nesil batarya teknolojilerine yönelik çalışmaların hızla devam ettiğini vurguladı. Bu alanda katı hal bataryalar, lityum-kükürt ve sodyum-iyon gibi alternatif teknolojilerin önemli bir rol oynayacağını ifade etti.

Batarya Teknolojilerinin Geleceği

Ar, batarya teknolojileri yolculuğundaki bir diğer gelişim alanının sürdürülebilir ham madde tedariki ve geri dönüşüm süreçlerinin geliştirilmesi olduğunu vurgulayarak, akıllı batarya yönetim sistemleri ve enerji verimliliğini artıracak yeni yazılım çözümlerinin fırsatlar sunduğunu belirtti. Türkiye’nin batarya ve enerji depolama sistemleri için önemli bir yatırım potansiyeline sahip olduğunu ifade etti.

Türkiye’nin Batarya Teknolojilerindeki Rolü

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak batarya teknolojilerine verilen önemin altını çizen Ar, yerli batarya üretimini teşvik etmek, kritik minerallerin yerli kaynaklardan teminiyle stratejik tedarik zincirini güçlendirmek ve AR-GE çalışmalarına destek vermek gibi hedefleri olduğunu belirtti. Türkiye’nin batarya teknolojilerinde dünya ligine taşınması için çalıştıklarını vurguladı.

PİLDER Başkanı Kadem Usta ise batarya teknolojilerinin sürdürülebilir enerji geçişinde kritik bir rol oynadığını söyledi. Türkiye’deki batarya üretim ekosisteminde önemli gelişmelerin yaşandığını belirterek, ülkenin 2030 yılına kadar 80 gigavatsaat batarya üretim kapasitesini aşmayı hedeflediklerini ifade etti.

Usta, Türkiye’nin Avrupa’nın batarya üretim üssü olma yolunda hızla ilerlediğini belirterek, lityum-iyon bataryaların stratejik önemine dikkat çekti. Türkiye’nin bu alanda önemli bir potansiyele sahip olduğunu vurgulayarak, batarya teknolojilerindeki gelişmelere dikkat çekti.

Paylaş:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir