Enerji Verimliliği ve Tarımsal Sulama: Güneş Enerjili Sulama Sistemleri

Tarımsal üretimde sürdürülebilirliğin sağlanması amacıyla, şebeke bağlantısı olmayan sulama sistemlerinde Güneş Enerjili Sistemlerin (GES) kullanımı Ekonomi Koordinasyon Kurulu tarafından ele alındı.

Sulama tesislerinin enerji ihtiyacının, baraj ve göletlerin rezervuarlarında kurulacak GES’lerden karşılanması, enerji ve su kaynaklarının doğru kullanımına olanak sağlayacak önemli bir adım olarak görüldü.

CW Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Tarık Sarvan, tarımsal sulamada Güneş Enerjili Sistemlerin tercih edilmesinin, uzaktan erişim cihazlarıyla kontrol edilebilen ve su kaynaklarının daha verimli kullanılmasını sağlayan bir yöntem olduğunu belirtti.

GES’li tarımsal sulama sistemlerinin kesintisiz sulama imkanı sunduğunu vurgulayan Sarvan, bu sistemlerin damlama, yağmurlama ve salma su sistemlerinde kullanılabildiğini ifade etti.

GES’li sulama sistemlerinin yatırım maliyetini kısa sürede karşıladığını da belirten Sarvan, çiftçilerin finansman konusunda zorluk yaşadığını ve uzun vadeli desteklere ihtiyaçları olduğunu dile getirdi.

Sarvan’a göre, devlet destekleri ve teşviklerinin kolaylaştırılması, çiftçilere uzun vadeli finansman desteği sağlanması ve mahsuplaşma koşullarının esnetilmesi gibi adımlar, GES’li tarımsal sulama sistemlerinin yaygınlaşmasını destekleyebilir.

Tarımsal üretimde enerji verimliliğini artırmak için Güneş Enerjili Sulama Sistemlerinin kullanımı, çiftçilere ekonomik ve çevresel açıdan fayda sağlayabilir.

Paylaş:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir