Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından yayımlanan “Kira Ödemelerinde Tevsik Yükümlülüğüne İlişkin Gelir Vergisi Genel Tebliğ Taslağı”na göre, gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerinin iş yeri ve konut kiralama işlemlerinde yapacakları tahsilat ve ödemelerin bankalar veya PTT aracılığıyla gerçekleştirilmesi zorunlu hale getiriliyor. Bu kapsamda haftalık, günlük veya kısa süreli konut kiralamalarına ilişkin tüm tahsilat ve ödemeler de tevsik kapsamında yer alıyor.

Mevcut uygulamada konut kira ödemelerinde belirli bir sınırı aşması durumunda banka veya PTT aracılığıyla ödeme yapılması gerekiyordu. Yeni taslak ile bu sınır kaldırılarak tüm ödemelerin banka veya PTT aracılığıyla gerçekleştirilmesi öngörülüyor.

Ayrıca, kiracıların da ceza alabileceği bir düzenleme getiriliyor. Kira ödemelerini banka veya PTT aracılığıyla yapmayan kiracılara her bir tespit için kira tutarının yüzde 10’u oranında özel usulsüzlük cezası kesilecek. Bu ceza tutarı 5 bin liradan az olamayacak.

Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Odası Başkanı Hakan Akçam, yeni düzenlemelerin kayıt dışılığı ortadan kaldırmayı amaçladığını belirtiyor ve e-kontrat sisteminin hayata geçmesiyle kira gelirlerinin tespitinde daha şeffaf bir süreç olacağını ifade ediyor. Akçam, düzenlemeyi desteklediklerini ve cezaların kiracıyı da kapsamasının sahte kontratlarla mücadelede etkili olacağını vurguluyor.

Paylaş:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir