Ekonomide kayıtdışı işlemlerin önüne geçmek için yeni önlemler geliyor. Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, mal veya hizmet alımlarında 7.000 TL üzeri ödemelerin banka, kredi kartı veya aracı finansal kurumlar aracılığıyla yapılması zorunlu hale getiriliyor.

Ekonomist Muhammet Bayram, konuyla ilgili açıklamalarda bulundu. Bayram’a göre, ödemelerdeki bu sınırlama ticari hayatta büyük önem taşıyor. Ödemeler artık kayıt altına alınacak ve fatura kesme zorunluluğu getirilecek. Banka veya çek yoluyla yapılmayan ödemeler için caydırıcı cezalar uygulanacak.

Ayrıca, iş yeri ve konut kiralarının tamamının banka yoluyla yapılması zorunlu hale gelecek. Bu sayede ev sahipleri kiracıları elden ödeme yapmaya zorlayamayacak. Elden kira ödemelerine ceza uygulanacak ve her ay için kiranın yüzde 10’u kadar ceza kesilecek.

Elden ödeme yapanlar, durumu takip eden 5 iş günü içinde kendiliğinden idareye bildirirse özel usulsüzlük cezası kesilmeyecek. Ancak, bildirilmeyen durumlarda ev sahibi ve kiracıya toplamda 20 milyon TL’yi aşmayacak şekilde ceza kesilecek. Bu yeni düzenleme ile kayıtdışı işlemlerin önlenmesi ve ekonomik düzenin güçlendirilmesi hedefleniyor.

Paylaş:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir