Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 2024-2026 yıllarını kapsayan hayvancılık desteklerinin, aile işletmeleri, kadın ve genç yetiştiricilere temel desteğe ilave destek verilmesi şeklinde planlandığını belirtmişti. Yeni destek modelinde, oğlak ve kuzu desteğinin ilk defa getirildiği vurgulanmıştı. Yetiştiricilere, işletmede doğan aşıları yapılmış oğlak ve kuzular için hayvan başına 200 lira temel destek ödemesi yapılacak. Ayrıca en fazla 100 başa kadar anaç koyun-keçi hayvan varlığına sahip yetiştiriciler, oğlakları ve dişi kuzuları için de ayrıca hayvan başına 200 TL ilave destek alacak. Kadın yetiştiricilere veya 41 yaşından gün almamış yetiştiricilere, doğan oğlak ve dişi kuzular için hayvan başına 140 lira, birinci derece tarımsal örgütlere üye yetiştiricilerin kuzu ve oğlakları için ilave 40 TL destek ödenecek. Sürü yöneticisi (çoban) istihdamı desteği de 30 bin TL’den 36 bin TL’ye çıkarılmıştır.

TÜDKİYEB Genel Başkanı Nihat Çelik, desteklerin sektörü güçlendireceğine inandıklarını belirtmiştir. Kadın yetiştiricilere yönelik ilave desteklerin sektörü daha da ileriye taşıyacağını vurgulamıştır.

Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği (TAB) Başkanı Ziya Şahin, arıcıların mazot desteğine ihtiyaç duyduklarını belirtmiştir. Arıcılığın gezginci arıcılık şeklinde yapıldığını ve mazot desteğinin bu açıdan önemli olduğunu vurgulamıştır.

Su Ürünleri Kooperatifleri Merkez Birliği (Sür-Koop) Başkanı Ramazan Özkaya, desteklerin önemli olduğunu ancak artırılması gerektiğini düşündüklerini ifade etmiştir. Kadın balıkçılara yönelik ilave desteklerin sektördeki eşitsizliği ortadan kaldıracağını ve sektöre kadınların daha fazla katılmasını teşvik edeceğini belirtmiştir. Sür-Koop bünyesinde Kadın Balıkçılar Komisyonu kurulduğunu ve kadın balıkçıları desteklemeyi hedeflediklerini aktarmıştır.

Paylaş:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir