Domates Üreticileri Zor Sezon Yaşıyor

Türkiye’de 2022 yılından bu yana ihracat kısıtlamasına tabi tutulan domates salçası, üreticiler için zor bir sezonu daha beraberinde getiriyor. Mayıs 2024’te ihracat kısıtlamasının kalkmasına rağmen pazarlarını kaybeden sanayiciler, eldeki yüksek stok nedeniyle alımlarını azalttı ve fiyatları düşürdü. Salçalık domatesin toplama maliyetini karşılamakta güçlük çeken üreticiler, ya domateslerini toplamadan tarlada bırakıyor ya da zararına satış yapıyor.

Fabrikalar önceliği sözleşmeli çiftçilere veriyor. Ocak ayında fabrikalarla sözleşme yapan çiftçiler, sözleşme yapmayanlara göre daha şanslı. Sözleşme yapan çiftçiler domateslerini 3 TL ile 3.5 TL arasında satabilirken, sözleşme yapmayan çiftçilerin domatesleri 1.80 kuruşa alıcı bulabiliyor. Ziraat odaları, plansız üretim ve azalan ihracat nedeniyle çiftçilerin mağdur olduğunu belirtirken, zararına satış yapan ya da tarlada çürümeye bırakan çiftçiler devletin müdahalesini talep ediyor.

Üreticilerde 2 TL, Marketlerde 18 TL

Çiftçilerden kilosu 2 TL’nin altında alınan salçalık domates, bazı marketlerde 10 TL ile 18 TL arasında fiyatlarla satılıyor.

Acil Çözüm Talebi

Manisa Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Altındağ, tarım politikalarının yeniden ele alınması gerektiğini belirterek, çiftçilerin zarar ettiğini dile getirdi. Plansız üretim ve azalan ihracatın çiftçileri mağdur ettiğini vurgulayan Altındağ, salçalık domates konusunda acil çözüm beklediklerini ifade etti.

Üreticilerde 2 TL, Marketlerde 18 TL

Çiftçilerden kilosu 2 TL’nin altında alınan salçalık domates, bazı marketlerde 10 TL ile 18 TL arasında fiyatlarla satılıyor.

Devletten Müdahale Bekleniyor

Çiftçilik yapan Serkan Çavuş, domateslerini zararına satmak zorunda kaldığını belirterek, fabrikaların fırsatçılık yaptığını ve devletin bu konuya müdahale etmesi gerektiğini belirtti.

Paylaş:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir