Tarım ve Orman Bakanlığı, Türk Gıda Kodeksi Peynir Tebliği’nde güncelleme yaparak gıda güvenliği ve haksız rekabetin önlenmesini hedefliyor. Eritme peynirlerinin etiketlerinde kullanılan ifadelerin düzenlenmesi planlanıyor. Bu kapsamda eritme peynirlerinde, peynirin kullanım amacına ilişkin ifadelerin gıdanın adının yerine kullanılması engellenecek. Ayrıca, eritme peyniri etiketlerinde “tost, künefe, kuymak peyniri” gibi ifadelerin kullanımı belirli kurallara bağlanacak. Eritme peyniri etiketlerinde geleneksel-yöresel peynirleri çağrıştıracak ifadelerin kullanımı da yasaklanacak.

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü, halkın sağlıklı ve güvenilir gıdaya erişimini sağlamak amacıyla daha önce pek çok üründe içerik ve etiket düzenlemesi yapmıştı. Şimdi ise Türk Gıda Kodeksi Peynir Tebliği’nde güncelleme yaparak haksız rekabetin önüne geçmeyi hedefliyor.

Peynir Tebliği Taslağı’na göre, eritme peynirlerinin tulum, örgü, çeçil, dil, tel, kaşar peyniri gibi geleneksel-yöresel peynirleri çağrıştıracak şekilde üretilmesi ve piyasaya sürülmesi yasaklanacak. Ayrıca, eritme peynirlerinde kullanılan ifadelerin düzenlenmesi ve etiketlerde belirli kurallara uyulması sağlanacak.

Vatandaşlar, gıda güvenliği konusunda şüphelendikleri durumları bildirmek için ALO 174 Gıda Hattı’nı arayabilir veya WhatsApp İhbar Hattı ve http://www.alo174.gov.tr/ internet adresi üzerinden ihbarda bulunabilirler. Böylece, tüketicilerin gıda güvenliği konusunda en iyi denetçi oldukları ve haksız rekabetin önlenmesine katkı sağladıkları vurgulanmış olacak.

Paylaş:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir