Çin’in ekonomik büyümesini olumsuz etkileyen faktörlerin başında yer alan gayrimenkul sektörü ve konut piyasasında yaşanan daralmanın, dünyanın en büyük petrol ithalatçısı konumundaki ülkede talep düşüklüğü yaşanacağına yönelik öngörüleri beslemesi OPEC’in eylül ayı petrol piyasası raporuna yansıdı.

OPEC’in raporuna göre, küresel petrol talebinde beklenen düşüş nedeniyle talep öngörüsü günlük 106 bin varil azalarak 104 milyon 140 bin varil olacak. Çin’de talep artışı öngörülenin altında kalarak günde 580 bin varil olarak gerçekleşti.

Brent petrolün varil fiyatı yüzde 4 değer kaybederek günü 75,43 dolardan tamamladı. Aynı dönemde IEA’nın petrol piyasası raporunda da küresel petrol talebi öngörüsü düşürülerek Brent petrol fiyatı yüzde 1,4 azalarak 74,37 dolara geriledi.

Brent petrol, 18 Ekim’de haftayı 72,87 dolardan kapatarak geçen yılın ekim ayından beri en büyük düşüşü kaydetti.

Petrol Piyasasında Talep Düşüşü

Viyana Enerji Araştırmaları Enstitüsü Başkanı Fereydoun Barkeshli’ye göre, Çin’deki ekonomik gelişmeler petrol talebinde düşüşe neden oluyor. Barkeshli, dünya ekonomisinin itici gücü olan Çin’in talep artışı beklentilerinin karşılanamamasının, petrol fiyatlarını olumsuz etkilediğini belirtti.

Öte yandan Avrupa, enerji güvenliği kaygıları nedeniyle petrol alımlarını artırdı ve bu da petrol talebinde artışa neden oldu. Ancak ABD’nin İran’a yaptırımları ve jeopolitik faktörler de talep üzerinde baskı oluşturuyor.

OPEC ve IEA Tahmin Farkları

OPEC ve IEA’nın açıkladığı farklı talep tahminlerinin nedenleri hakkında Barkeshli, farklı metodolojiler ve tahmin modelleri kullandıklarını belirtti. Çin’in talep verilerindeki farklılıkların tahmin farklarında etkili olduğunu ifade etti.

2024 için petrol piyasasının arz fazlası ile kapatacağını belirten analist Gaurav Sharma, Çin’in tüketimindeki canlanmanın azalmasının da talep tahminlerini olumsuz etkilediğini söyledi. İran’ın Çin’e olan petrol ihracatının devam etmesi beklenirken, Çin’in ekonomik büyümesi bu durumda belirleyici olacak.

Paylaş:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir