Petrol Devleri 2023 Karlarında Düşüş Gösterdi

Amerikalı ExxonMobil, Chevron ve Hollandalı Royal Dutch Shell, İngiliz bp, Fransız TotalEnergies, İtalyan Eni, Rus Rosneft, Norveçli Equinor ve Suudi Arabistan’ın ulusal petrol şirketi Saudi Aramco’nun yılın ilk yarısındaki toplam karı, 2023’e göre yaklaşık yüzde 10 azaldı.

Yılın ilk yarısında, Saudi Aramco 56,30 milyar dolar, ExxonMobil 17,46 milyar dolar, Shell 14,02 milyar dolar, bp 5,47 milyar dolar, Chevron 9,93 milyar dolar, Eni 2,06 milyar dolar, Equinor 4,54 milyar dolar ve TotalEnergies 9,50 milyar dolar kar elde etti.

Geçen yılın aynı dönemine kıyasla, Saudi Aramco yüzde 9,1, ExxonMobil yüzde 9,6, Shell yüzde 4,7, bp yüzde 27,5, Chevron yüzde 21,1, Eni yüzde 30,4, Equinor yüzde 33,1 ve TotalEnergies yüzde 1,4 daha az kar açıkladı.

Rusya’nın en büyük petrol şirketi Rosneft ise karını en fazla artıran şirket oldu. Şirketin geliri, bu yılın ilk yarısında geçen yıla kıyasla yüzde 30,2 yükselerek 10,52 milyar dolara ulaştı. Rosneft’in geçen yılın ilk 6 ayındaki karı 8,08 milyar dolar olarak kayıtlara geçmişti.

Rusya’nın Petrol ve Doğal Gaz Politikası

Rusya’nın petrol ve doğal gaz piyasasındaki payı oldukça önemli. Ülke, pazar payını koruma politikası izlerken, Asya pazarına ihracatı artırmaya odaklandı. Rosneft’in güçlü bir yerel pazar payı olduğu da belirtiliyor.

ABD’nin Rusya’ya uyguladığı yaptırımların petrol ve doğal gaz üretimini yavaşlatacağı düşünülüyor. Rusya, bu durumu aşmak için İran’ın uzmanlığından faydalanıyor ve uluslararası sularda Rus petrolü taşıyan gemi sayısı oldukça yüksek.

OPEC+ ve Petrol Fiyatları

Norveç merkezli Rystad Energy Petrol Uzmanı Rohan Goindi’ye göre, petrol fiyatlarındaki düşüş, pazarın arz tarafının zayıf kalmasından ve OPEC ile OPEC dışı ülkelerin yeni üretim artışlarından kaçınmasından kaynaklanıyor. Ancak ilerleyen dönemlerde özellikle Kanada’nın katkısıyla arzın artması bekleniyor.

OPEC+ üretim kesintilerinin uzatılması, fiyatların daha fazla düşmesini önleyebilir. Üretim kesintileri denge sağlarken, OPEC dışı üretimin artması bekleniyor. Yıl sonuna doğru talebin artmasıyla arz ve talep dengesinin daralması öngörülüyor.

Kaynak: Milliyet Haber

Paylaş:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir