Otomotiv İhracatı Temmuz Ayında Yüzde 15 Arttı

Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) tarafından yapılan açıklamaya göre, temmuz ayında otomotiv ihracatı yüzde 15 artarak 3,1 milyar dolar seviyesine yükseldi. Bu rakamla ülke ihracatında ilk sırada yer alan otomotiv endüstrisinin payı yüzde 13,9 olarak gerçekleşti.

Otomotiv sektörünün alt gruplarında yapılan ihracat rakamları şu şekilde oldu: tedarik endüstrisi 1 milyar 233 milyon dolar, binek otomobiller 1 milyar 160 milyon dolar, eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlar 497 milyon dolar, otobüs-minibüs-midibüs 141 milyon dolar ve çekiciler 61 milyon dolar olarak kaydedildi.

Tedarik endüstrisinde en fazla ihracat Almanya’ya yapılırken, binek otomobiller ve eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlarda Birleşik Krallık, otobüs-minibüs-midibüs grubunda ise Fransa en büyük pazarlar oldu.

Temmuz ayında en fazla ihracat yapılan ülkeler sıralamasında Birleşik Krallık 457 milyon dolar ile birinci, Almanya 377 milyon dolar ile ikinci ve Fransa 288 milyon dolar ile üçüncü sırada yer aldı.

Avrupa Birliği ülkelerine yapılan ihracat yüzde 8,6 artış göstererek 2 milyar 34 milyon dolar olarak gerçekleşti. Diğer Avrupa ülkeleri ve Afrika ülkelerine yönelik ihracatta artış yaşanırken, Orta Doğu ülkelerine yapılan ihracatta düşüş gözlendi.

OİB Yönetim Kurulu Başkanı Baran Çelik, yapılan açıklamada, “Geçen ay tedarik endüstrisi, binek otomobiller ve eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlar gruplarında artış kaydettik. Birleşik Krallık’a yüzde 78,6 ve İtalya’ya yüzde 23 gibi önemli oranlarda artış yaşadık. Yılın ilk yedi ayındaki otomotiv endüstrisi ihracatımız da geçen senenin aynı dönemine kıyasla yüzde 3,9 artarak 20 milyar 818 milyon dolara ulaştı.” şeklinde konuştu.

Paylaş:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir