Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını %19’da sabit tutma kararı aldı. Temmuz ayında aylık enflasyonun ana eğilimi sınırlı bir şekilde yükselirken, yurt içi talebin yavaşladığı ve enflasyonist etkilerin azaldığı görülüyor. Hizmet enflasyonundaki yüksek seyir ve jeopolitik gelişmeler enflasyonist riskleri canlı tutarken, enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışlarının dezenflasyon süreci için önemli olduğu vurgulanmıştır.

Parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkileri göz önünde bulundurularak politika faizi sabit tutulurken, enflasyon beklentileri ve enflasyonun düşüşüne dair belirgin işaretler alınana kadar sıkı para politikası duruşu devam edecek. Enflasyonda belirgin bozulma durumunda ise para politikası sıkılaştırılacaktır.

Kredi ve mevduat piyasalarında beklenmedik gelişmeler yaşanması durumunda parasal aktarım mekanizması makroihtiyati adımlarla desteklenecek ve sterilizasyon araçları etkin şekilde kullanılmaya devam edilecektir. Kurul, enflasyonun orta vadede %5 hedefine ulaşması için gereken parasal ve finansal koşulları sağlayacak şekilde politika kararlarını belirleyecektir.

Enflasyon ve enflasyonun ana eğilimine ilişkin veriler yakından takip edilecek, ve Kurul, fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda kararlılıkla hareket edecektir. Kararlar öngörülebilir, veri odaklı ve şeffaf bir şekilde alınacak, ve Para Politikası Kurulu Toplantı Özeti beş iş günü içinde yayımlanacaktır.

Paylaş:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir