Gelir İdaresi Başkanlığı, yüksek gelir elde eden ancak uygun vergi ödemeyen mükellefleri yakından takip ediyor. Özellikle turizm bölgelerindeki lüks harcamaları inceleyen Gelir İdaresi, özel yat ve tekne satışlarını da denetim altına aldı.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı verileri ile uluslararası bilgi değişimi kapsamında elde edilen bilgileri çapraz kontrol eden Gelir İdaresi, 2021-2023 yıllarında gerçekleşen özel tekne ve yat satışlarında vergi kaybı tespit etti. Saha çalışmalarıyla gerçek bedellerin beyanlara yansımadığını belirleyen Başkanlık, 45 binden fazla tekne ve yat satışında kayıt dışı hasılat tespit etti.

Gelir Vergisi Kanunu’na göre, gemi ve yat gibi taşıtların 5 yıl içinde elden çıkarılmasından doğan kazançlar değer artışı kazancı olarak vergilendiriliyor. Bu kapsamda, satışların ticari kazanç sayılması durumunda gelir veya kurumlar vergisi ve KDV alınması gerekiyor.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kayıt dışılıkla mücadele kapsamında yapılan çalışmaları değerlendirerek, vergi kaçıranlardan gereken vergi ve cezaların alınacağını belirtti. Şimşek, yeni denetim yöntemlerinin devreye alınacağını ve kayıt dışılıkla mücadelede hız kesilmeden devam edileceğini vurguladı.

Paylaş:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir