Konut satışı ve kiralamada ilan yetkilendirilmesiyle ilgili düzenleme 15 Eylül itibarıyla resmen devreye alındı. Özellikle konut piyasasında sahte, aldatıcı ilan sayıları son dönemde bir hayli artmış, bu durum tüketicilerin mağduriyet yaşamasına yol açmıştı.

Yetkilendirme yapılmayan ilan siteleri üzerinden kiralama veya satış yapabilecek mi? Kurala uymayanlara bir ceza uygulanacak mı?

Kişinin ilanı kendisi verecekse ilana vereceği taşınmazın kendisine ya da akrabalarına ait olması gerekiyor. Eğer taşınmaz birinci ve ikinci derecede akrabalık ilişkisi olmayan bir kişiye aitse artık ilan veremeyecek.

Emlak işletmesine yetki verilmek istendiğinde Elektronik İlan Doğrulama Sistemi’ne giriş yapılarak yetki belgesine sahip emlak işletmesinin yetki belgesi numarası yazılarak, yetkilendirileceği süre işaretlenerek ilan verme izninin tanımlanması gerekiyor.

Uygulamanın deneme süreci 15 Eylül 2024 tarihinden 31 Aralık 2024 tarihine kadar devam edecek. Bu süreçte, uygulamanın denetimi ve doğrulama süreci önem taşıyacak.

Geçmişte manipülatif fiyat artışlarıyla ilgili ciddi bir sıkıntı vardı. Sahte ilanların azalmasıyla fiyatlarda dengelemeye fayda sağlanabilir. Bu durum tüketicilerin güvenliğini artırabilir.

Düzenleme 1 Ocak 2025’ten itibaren zorunlu olacak. O tarihten sonra yetkilendirme yapmayanlara ceza uygulanacak. İlan portalları da bu süreçte önemli bir rol oynayacak.

İlan yetkilendirme süreleri 3 aydır. Süreler uzatılabilir. Mal sahipleri emlakçılara taşınmazlarını pazarlamak için yetki verebilir. Aynı zamanda yetki iptal edilebilir.

Bu düzenlemeyle, sahte ilanlar ve dolandırıcılık olaylarının önüne geçilmesi ve tüketicilerin haklarının korunması hedeflenmektedir. Bu sayede konut piyasasında daha şeffaf ve güvenilir bir ortam oluşturulması amaçlanmaktadır.

Paylaş:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir