Türkiye’nin 2024-2028 Uluslararası Doğrudan Yatırım Stratejisi kapsamında, yazılım bölümlerinden yeni mezun olan ve belirli süre çalışan kişilere teşvik sağlanacak. Bu teşvikle, üniversite-sanayi işbirliğiyle doktora derecesine sahip nitelikli insan kaynağı yetiştirilmesi hedefleniyor.
Stratejide öncelik verilen 8 profil arasında “iklim dostu yatırımlar”, “dijital yatırımlar”, “küresel tedarik zinciri odaklı yatırımlar”, “bilgi yoğun yatırımlar”, “nitelikli istihdam sağlayan yatırımlar”, “katma değerli hizmet yatırımları”, “nitelikli finansal yatırımlar”, ve “bölgesel kalkınmayı destekleyen yatırımlar” yer alıyor.
Bu kapsamda yapay zekâ, kuantum, siber güvenlik, blok zincir gibi teknoloji alanlarında ekosistem geliştirilerek, fen, teknoloji, mühendislik ve matematik alanlarında eğitim ve istihdamın artırılması sağlanacak. Ayrıca nitelikli yatırımcılara yönelik çekim faaliyetleri yürütülerek Türkiye’deki yatırım fırsatları dijital kampanyalarla tanıtılacak. Bu strateji ile Türkiye’nin uluslararası yatırım pastasındaki payının artırılması ve rekabet gücünün yükseltilmesi hedeflenmektedir.