Bursa Siyah İnciri Hasat ve İhracata Başladı

Bursa’nın meşhur siyah incirleri, bu yıl hava sıcaklıklarının erken olgunlaşmalarına sebep olmasıyla birlikte 6 Ağustos itibarıyla hasat edilmeye başlandı. Bu özel incirler, 8 Ağustos’tan sonra da ihracat için hazır hale getirildi.

Avrupa’nın yanı sıra Orta Doğu ülkeleri, Rusya, Dubai ve Hong Kong gibi ülkelere gönderilen Bursa siyah incirlerinde bu yıl 30 bin ton rekolte bekleniyor.

Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçılar Birliği (UYMSİB) Başkanı Senih Yazgan, Bursa siyah incirlerinin normalde ağustos ayının üçüncü haftasında hasat edildiğini ancak bu yıl hava koşullarının etkisiyle bu tarihin iki hafta öne çekildiğini belirtti.

Yazgan, incirlerin kaliteli ve rekoltenin yüksek olduğunu ancak erken olgunlaştığını ifade ederek, bu durumun talepleri etkilediğini söyledi. Özellikle Avrupa’da tatil sezonunun sona ermesi ve Paris 2024 Olimpiyat Oyunları’nın bitmesiyle taleplerin artması bekleniyor.

Geçen yıl don nedeniyle rekoltenin düşük olduğunu ancak bu yıl beklentilerin karşılandığını belirten Yazgan, ihracatta 13-14 bin tonluk bir potansiyel öngördüklerini dile getirdi. Ayrıca, Bursa siyah incirlerinin Singapur ve Malezya gibi pazarlara da girmesi için çalışmaların yapıldığını ve Çin pazarına da açılmak istediklerini belirtti.

Yazgan, Bursa siyah incirlerinin diğer bölgelerde yetiştirilen siyah incirlerden farklı olduğunu vurgulayarak, bu özel incirlerin kalın kabuklu ve uzun raf ömürlü olduğunu sözlerine ekledi.

Paylaş:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir