İkinci El Otomobil Pazarında Daralma!

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, geçen yıl haziran ayında 583 bin 627 adet olan ikinci el otomobil pazarı, bu yılın aynı ayında 435 bin 828 adede geriledi. Yıl genelinde ise 2023’ün ilk 6 ayında 3 milyon 918 bin 848 olan pazar, bu yılın aynı döneminde yüzde 17,7 daralarak 3 milyon 224 bin 873 adede düştü.

Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu Genel Başkanı Aydın Erkoç, ikinci el piyasasındaki durgunluğun sebeplerini açıkladı. Yüksek banka kredi faiz oranları ve düşük vade sayıları, vatandaşların krediye erişimindeki kısıtlamalar piyasanın durgun seyretmesine neden oldu. Ayrıca sıfır araç kampanyaları ve finansman seçenekleri de ikinci el piyasasını olumsuz etkiledi. Vatandaşların yüksek getirili mevduat faizlerine yönelmesi, araç alımını ertelemelerine sebep oldu.

Başkan Erkoç, sonbaharla birlikte fiyatlarda artış beklediklerini belirtti. Banka kredi faizlerinin tepe seviyelerine ulaştığını ve artık düşüş beklentisi olduğunu söyledi. Dövizdeki yükselişin vatandaşları araç ve gayrimenkul alımına yöneltmesiyle piyasanın hareketlenmesi ve fiyatların yükselmesi bekleniyor. Bu nedenle, temmuz-ağustos dönemlerinde araç alımının en doğru zaman olduğunu vurguladı.

Eğer siz de araç almayı düşünüyorsanız, fiyatların yükselmeden önce harekete geçebilirsiniz. Sonbahar öncesi alım yaparak ihtiyaçlarınızı karşılayabilirsiniz. (DHA)

Paylaş:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir