İncir Fiyatları Yükselişte: Üreticiler Beklentiye Göre Düşüş Bekliyor

Yaz aylarının vazgeçilmez meyvelerinden biri olan incir, bu yıl sıcak hava koşulları nedeniyle erken hasat edilmeye başlandı. Ancak incirin yüksek fiyatları tüketicileri endişelendiriyor. İncirin kilogram fiyatı, üreticiden alındığında Aydın’da 80 lira, Mersin’de ise 100 liraya kadar çıkabiliyor. Büyükşehirlerde ise raflarda 200 liraya kadar satılan incirler, tüketiciyi zor durumda bırakıyor.

Üreticiler, aşırı sıcakların inciri olumsuz etkilediğini ve mahsulün beklenenden daha az olduğunu belirtiyor. Ancak yeni mahsullerin toplanmaya başlamasıyla birlikte fiyatların düşebileceği umuluyor. Aydın Nazilli Ziraat Odası Başkanı Yahya Anlıak, hava şartları nedeniyle incir mahsulünün beklenenden daha erken geldiğini ve aşırı sıcakların inciri olumsuz etkilediğini ifade ediyor.

Mersin Mut Ziraat Odası Başkanı Muharrem Yılmaz ise incirin üreticiden alım fiyatının 100 lira olduğunu ve mahsulün çoğalması durumunda fiyatların düşebileceğini belirtiyor. Geçen yıl bu zamanlarda incirlerin henüz çıkmadığını ancak bu yıl erken çıktığını söyleyen Yılmaz, sıcaklıkların incir ağaçlarının su ihtiyacını artırdığını vurguluyor.

Türkiye’de incir üretiminin büyük bir bölümü Aydın ve İzmir’de gerçekleşiyor. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın verilerine göre Türkiye’nin incir üretiminde dünya birincisi olduğu bilgisi paylaşılıyor. Ancak Bursa’da incirlerde erken kararmalar başladığı ve üreticilerin bu durumu önlemek için bahçeye gideceklerini belirten Bursa Osmangazi Ziraat Odası Başkanı İsmail Altınkaya, incir fiyatlarının köylerde ve büyükşehirlerde farklılık gösterdiğini ifade ediyor.

İncir fiyatlarının yüksek olmasının sebebinin ürünün üreticiden alınıp büyükşehirlere kadar taşınması sırasında ek maliyetlerin olması olduğu belirtiliyor. Üreticiler, fiyatların yeni mahsullerin piyasaya girmesiyle birlikte düşeceğini umut ediyorlar.

Kaynak: Milliyet

Paylaş:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir