IMF tarafından yapılan açıklamada, Türkiye ile 4. madde konsültasyonunun tamamlandığı belirtildi. Geçen yıl boyunca ekonomi politikalarında yaşanan değişikliklerin genel politika duruşunu sıkılaştırdığı vurgulandı. Vergi ve harcama önlemlerinin mali ihtiyatı yeniden sağlama çabalarını desteklediği belirtilirken, güçlü gelir politikalarının kredibiliteyi güçlendirdiği ifade edildi.
Politika dönüşünün ekonomik dengesizlikleri azalttığı ve güveni yeniden canlandırdığı belirtilirken, finansal koşullardaki sıkılaşmanın iç talep üzerinde baskı oluşturmasıyla enflasyonun düştüğüne dikkat çekildi. Piyasa duyarlılığının iyileştiği ve cari hesabın güçlendiği ifade edilen açıklamada, enflasyonun daha da düşmesi bekleniyor.
Ancak, enflasyonla mücadelede beklenmeyen risklerin olduğu ve bu risklerin aşağı yönlü olduğu belirtildi. Ücret ve fiyat ataleti, sermaye akışları, küresel enerji fiyatları ve jeopolitik gerilimler gibi faktörlerin risk oluşturduğu vurgulandı.
Açıklamada, önemli finansal ve dış kırılganlıkların devam ettiği ve enflasyonla mücadelede risklerin devam edebileceği belirtildi. Mali konsolidasyon önerilerek enflasyonla mücadeleye destek olunması gerektiği ifade edildi.
IMF’nin ekonomik tahminlerine göre, Türkiye ekonomisinin büyüme oranlarının 2024-2029 yılları arasında değişeceği belirtildi. İşsizlik oranının düşeceği ve enflasyonun 2025’te yüzde 24’e düşeceği tahmin ediliyor. Cari açığın azalması ve ekonomik büyümenin sürdürülebilir olması için yapısal reformların ilerletilmesi gerektiği vurgulandı.