Melek Yatırımcılar Türkiye Girişimlerine 39,4 Milyon TL Sermaye Sağladı

Haziran 2013’ten bu yana, melek yatırımcılar Türkiye’deki başlangıç veya büyüme aşamasındaki girişimlere toplamda 39,4 milyon lira sermaye sağladı. Hazine ve Maliye Bakanlığı verilerine göre, bireysel katılım sermayesi sistemine ilişkin mevzuat 2012’de çıkarıldı ve uygulamaya geçildiğinde ilk yatırım 2013’te gerçekleştirildi.

Bugüne kadar toplamda 1072 melek yatırımcı lisansı düzenlendi ve bunlardan 594’ü hala aktif durumda. Geçen yıl 158 lisans verilirken bu yılın ilk 6 ayında 48 lisans verildi. Lisans başvurularının çoğunluğu yüksek gelir veya servete sahip kişilerden oluşurken, bir kısmı da tecrübeli yatırımcılardan geldi.

Melek yatırımcılar, başlangıç veya büyüme aşamasındaki 71 girişime toplamda 39 milyon 388 bin lira sermaye aktardı. Geçen yıl 4 yatırımcı 17 girişime, 5,2 milyon liralık sermaye sağlarken bu yılın ilk yarısında 27 melek yatırımcı 9 yatırım için 6 milyon 613 bin lira sermaye transfer etti.

Yatırım yapılan şirketlerin çoğunluğu İstanbul merkezli olup, en fazla yatırım bilgisayar programlama, danışmanlık, bilgi teknolojisi ve bilgisayar hizmetleri sektörlerine yapıldı. Melek yatırımcılar, Bakanlık tarafından akredite edilmiş ağlar üzerinden lisans ve yatırım başvurusunda bulunabiliyor.

Şu anda aktif olarak faaliyet gösteren 18 akredite ağın 10’u İstanbul merkezli olup, diğerleri Antalya, Diyarbakır, İzmir, Kayseri, Ankara, Elazığ ve Bursa’da bulunmaktadır. Melek yatırımcılar, Türkiye’deki girişimcilere destek olmaya devam ediyor.

Paylaş:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir