Dünya çapında enflasyonla mücadele edilirken, küresel gıda fiyatları da devletlerin odak noktasında. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından açıklanan rapora göre, küresel gıda fiyatları yıllık bazda yüzde 1,1 azaldı. Tahıl fiyatları yüzde 0,5, şeker fiyatları yüzde 4,7 ve et fiyatları yüzde 0,7 geriledi.

Rapora göre, 2024 ve 2025 yıllarında dünya tahıl toplam kullanımının artarak 2 milyar 852 milyon tona ulaşması bekleniyor. Petrol fiyatlarındaki düşüşün gıda fiyatları üzerinde de etkilerinin olduğu belirtiliyor. Enerji maliyetlerindeki düşüşün tarım ürünlerinin fiyatlarını aşağı çekebileceği vurgulanıyor.

Emtia Piyasaları Uzmanı Zafer Ergezen, tahıl ve hububat fiyatlarındaki azalışın küresel gıda fiyat endeksindeki düşüşte önemli bir faktör olduğunu belirtiyor. Özellikle buğday ve mısır fiyatlarındaki düşüşün, artan üretim tahminlerinden kaynaklandığı ifade ediliyor.

İklim değişikliklerinin gelecek dönemde gıda fiyatlarını etkileyen en önemli faktör olacağı belirtiliyor. Şeker, buğday, mısır ve bitkisel yağlar fiyatlarının enflasyonla mücadeleyi sekteye uğratabileceği ifade ediliyor. Petrol fiyatlarındaki düşüşün gıda fiyatlarına doğrudan veya dolaylı olarak etki etmesi muhtemel.

Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Rahmi İncekara, petrol fiyatlarının gıda ve tarımsal fiyatları etkilemesinin girdi maliyetleri ve biyoyakıtlar gibi faktörler ile açıklanabileceğini belirtiyor. Tarım ürünlerinin üretimini teşvik etmek için biyoyakıtların kullanılmasının petrol fiyatlarına bağlı olduğu vurgulanıyor. Mısır ve soya fasulyesi gibi ürünlerin petrol fiyatlarıyla pozitif korelasyon içinde olduğu ifade ediliyor.

Paylaş:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir