Fitch Ratings, 6 Eylül’de Türkiye’nin kredi notunu “B+”dan “BB-“ye yükseltti ve not görünümünü durağana çevirdi. Bu yükselişte dış kırılganlıkların azalması ve finansman ihtiyacının azalmasının etkili olduğu belirtildi.

Yüksek enflasyonun Türkiye için hala ana politika zorluğu olduğu ve ekonominin yavaşladığı vurgulandı. Çünkü bu yılın ilk çeyreğinde politika faizinde indirime gidilebileceği öngörülmektedir. Ancak politikanın tersine dönme riski ve erken gevşeme riski de bulunmaktadır. Morales, ekonomi politikasına siyasi desteğin devam edeceğini öngördüklerini belirtti.

Para politikasının kredibilitesinin yeniden inşası, dış finansman gereksinimlerindeki azalma ve reformların uygulanması kredi notuna pozitif etki eden faktörler olarak değerlendirildi. Düşük kamu borcu ve borç bileşimindeki iyileşmenin de not artışında etkili olduğu ifade edildi.

Türkiye’nin ekonomisinin bu yıl yüzde 3,5 büyümesi beklenirken, gelecek yıl için büyüme beklentisi yüzde 2,8 olarak öngörüldü. Türk bankalarının karlılık görünümü ise yüksek fonlama maliyetleri, enflasyonist baskı ve risk maliyetindeki ılımlı artış nedeniyle zayıf olarak değerlendirildi.

Bankacılık sektörünün varlık kalitesinde hafif bir zayıflama gözlemlenirken, yabancı para likiditesinin kısa vadeli dış borcun büyük kısmını karşılamaya hala yeterli olduğu belirtildi. Refinansman risklerinin azaldığı düşünülmekte ve yatırımcı güveni ile yabancı para cinsinden mevduat istikrarının sektör için önemli olduğu vurgulandı.

Paylaş:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir